Létrejön a Malév-privatizációt vizsgáló bizottság

A Malév légitársaság leállására készül a kormány, Malév-csőd
Vágólapra másolva!
A Budai Gyula kezdeményezésére felálló bizottság többek között vizsgálja majd, hogy a Malév privatizációjában mennyire érvényesültek az állam érdekei és hogy van-e Oszkó Péter volt pénzügyminiszternek részesedése a Wizz Airben.
Vágólapra másolva!

Tíztagú parlamenti vizsgálóbizottság jön létre a Malév és a Budapest Airport (BA) privatizációja, valamint a légitársaság visszaállamosítása körülményeinek kivizsgálására - döntött hétfőn a parlament.

Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos kezdeményezése alapján a testület vizsgálatának választ kell adnia arra a kérdésre, hogy 2004 és 2006 között hogyan zajlottak az állami tulajdonú Malév-részvények értékesítését célzó eljárások, hogyan választották ki a 2006-os vagyonértékelést végző céget, a privatizáció során mennyire érvényesültek az állam érdekei, továbbá milyen vezetői döntések járultak hozzá ahhoz, hogy az orosz VEB banknak a kisebbségi részesedése ellenére "általános" vétójoga lett a légitársaságban.

A kormánybiztos Oszkó Péter szerepét is vizsgálná, azt, hogy a volt pénzügyminiszternek - aki 2011-ben a Wizz Air igazgatósági tagja lett - van-e, és ha igen, mikortól és mekkora tulajdonrésze a Wizz Airben. BA privatizációjával kapcsolatban egyebek mellett arra kell választ találnia a testület tagjainak, hogy hogyan jöhetett létre egy olyan záradék, amely alapján a Malév csődje "közvetlen kihatással - fizetési kötelezettséggel - bírna" a Budapest Airport Zrt.-re.

A vizsgálóbizottságnak 180 napon belül kell benyújtania jelentését. Budai Gyula határozati javaslata indoklásában korábban azt írta: a Malév csődhelyzetét részletesen kivizsgáló bizottság létrehozása elengedhetetlen, "a hazai és nemzetközi jelentőséggel bíró vállalat gazdasági színtérről való eltűnése folyamatának és a jogügyletekben döntési jogkörrel rendelkező állami és cégvezetők tevékenységének, felelősségének feltárása mindenképpen indokolt".

A Malév-leálláskor szóló összes [origo]-s cikket itt olvashatja.