Készpénzre éhesek a bankok

euró, eurózóna, európai központi bank
Vágólapra másolva!
A rekordot döntő pénzállomány, amelyet az európai bankok a frankfurti Európai Központi Banknál parkoltattak péntekre virradó éjszaka, azt mutatja, hogy a pénzintézeteknek óriási szükségük van a gyorsan mozgósítható pénzre.
Vágólapra másolva!

Rekordszintet ért el az egynapos banki készpénzbetét az Európai Központi Bank számláin péntekre, két nappal azután, hogy a bankok korlátlanul hívhattak le olcsó hiteleket az európai jegybanktól - írta a Financial Times.

Ez azt jelenti, hogy a bankok a rendelkezésükre álló forrásokat inkább azonnal mobilizálható eszközbe fektették, mint hogy kihelyezzék a gazdaságba. A bankok csütörtökről péntekre virradó éjjel 776,9 milliárd eurót helyeztek el egynapos betétként az EKB-nál, ami rekordnak számít. Az összeg egy nap alatt kétharmaddal növekedett - írta a FT. A növekedést magyarázhatja, hogy az EKB csütörtökön pénzt bocsátott a bankok rendelkezésére, a korlátlan lehetőségből több mint 500 milliárd eurót hívtak le a bankok.

Az Európai Központi Banknál egy éjszakára elhelyezett pénz alig hoz hasznot, csupán 0,25 százalékos kamat jár érte. A hitelezésből ennél nagyobb hozamot tudnának elérni, de az kockázatosabb is egyben. A bankok úgy látták jónak, ha sok készpénzt, vagyis gyorsan mozgósítható forrást tartanak maguknál, és azt egy éjszakára beteszik az EKB-hoz, még ha csak kis hozammal is.

Ez a lépés arra utal, hogy az európai bankoknak hatalmas készpénzigényük van, illetve hogy szeretnék a portfóliójuk átlagos kockázatát leszorítani. Ennek egyik magyarázata az lehet, hogy a görög válságkezelés során rengeteg görög állampapírt vettek, ami nem csak hogy növelte a kockázataikat, de a veszteség leírása miatt konkrét eurómilliárdokról kell lemondaniuk.

Az euró csütörtökön gyengült, ami a forintot is magával rántotta.