Vágólapra másolva!
A tervhivatal elnöke szerint a cél az, hogy az állástalan tömegeket munkához juttassák. Az intézmény a Nemzetgazdasági Minisztériumnál újonnan létrehozott tervezési koordinációs államtitkárság alatt működik majd. A tervhivatal ötlete nem újdonság, a rendszerváltás előtt működött az Országos Tervhivatal, amelynek feladata "a távlati és az operatív gazdasági tervjavaslatok kidolgozása és az aktuális ötéves terv végrehajtásának ellenőrzése volt".
Vágólapra másolva!

Magyarország az EU-n belüli külkereskedelem és a keleti kapcsolatok bővítésén keresztül, illetve a gyógy- és a termálvízkészletre, a termőföldre, az élelmiszeriparra és a szaktudásra alapozva lehet sikeres - írta pénteki számában a Magyar Nemzet Horkay Nándorra, a júniustól működő Nemzeti Tervezési Hivatal (NTH) elnökére hivatkozva.

Az elnök a lapnak azt mondta, hogy olyan programokra van szükség, amelyek az állástalan tömegeket munkához juttatják. A hivatal egyik legfontosabb feladata, hogy a 2014-2020-as uniós támogatási program során a hazai igényeknek megfelelő támogatási lehetőségek nyíljanak meg. Olyan ágazatokat kell fejleszteni, amelyek a gazdasági növekedést segítik, és munkahelyeket teremtenek - mondta Horkay Nándor a lapnak.

Az NTH a jelenlegi elképzelések szerint június elsején kezdi meg működését mintegy száz munkatárssal, évi 1,2 milliárd forintos költségvetéssel. Az intézmény a Nemzetgazdasági Minisztériumnál újonnan létrehozott tervezési koordinációs államtitkárság alatt működik majd.

Az [origo] már novemberben beszámolt arról, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium szervezetén belül hoznák létre a tervezési hivatalt. Az új intézmény makrogazdasági és gazdaságstratégiai elemzéseket végezne, területfejlesztési célú kutatásokat folytatna. A munkájával a kormány tervei szerint egyes kiemelt iparágak és területek hosszú távú fejlesztési irányait is megalapozza, jövő- és trendkutatást is végez majd az előterjesztést ismerők elmondása szerint. Mindezekről pedig nemcsak a minisztert tájékoztatja, hanem a kormánynak is segítséget nyújt a döntéshozatalban.

Országos Tervhivatal

A rendszerváltás előtt létezett az Országos Tervhivatal, feladata az 1956-os intézet honlapja szerint a "a távlati és az operatív gazdasági tervjavaslatok kidolgozása, és az aktuális ötéves terv végrehajtásának ellenőrzése volt". Elnökét az Országgyűlés választotta, és az elnök tagja volt a kormánynak is. A tervhivatalt 1947-ben hozták létre, a honlap szerint az első hároméves terv időszakában (1947-1949) jelentős szerepet töltött be a magyar gazdaság szovjet mintára történő átalakításában, magát a hivatalt is szovjet példa nyomán hozták létre. Az Országos Tervhivatal 1990-ben szűnt meg, feladatait a Pénzügyminisztérium vette át.