JP Morgan: Nő az idén a magyar gazdaság

Vágólapra másolva!
A JP Morgan szerint több euróövezeti ország jóval kockázatosabb adós a kelet-közép-európai országoknál. A bankcsoport szerint a magyar gazdaság az idei év egészében növekedni fog, mégpedig 0,5 százalékkal.
Vágólapra másolva!

A fejlett ipari térség gazdaságai továbbra is sokkal gyengébb teljesítményt mutatnak a felzárkózó országok csoportjánál, és különösen igaz ez az euróövezet és a kelet-közép-európai gazdaságok összehasonlításában - áll a JP Morgan Londonban ismertetett havi világgazdasági előrejelzésében.

A bankcsoport elemzői szerint több euróövezeti országot változatlanul jóval kockázatosabb adósnak ítél a piac egyes kelet-közép-európai országoknál. Úgy vélik, hogy a fejlett térség egészében átlagosan 1,2 százalékos, a felzárkózó országcsoportban 4,9 százalékos GDP-növekedés várható 2012-ben. Egy évvel ezelőtt a fejlett ipari országokra vonatkozóan még 2,6 százalékos gazdasági növekedést vártak.

A JP Morgan londoni elemzői megerősítették azt a várakozásukat, hogy a magyar gazdaságot az idei első félévben környékezni fogja ugyan a recesszió, de a magyar hazai össztermék 2012 egészében 0,5 százalékkal növekszik.

A cég szerint a Nokia döntése, hogy visszafogja összeszerelő tevékenységét európai üzemeiben, valószínűleg néhány tized százalékpontnyit lefarag az éves összevetésben számolt idei első negyedévi magyar GDP-adatból. A devizahiteles háztartások adósságterheit enyhítő programok azonban várhatóan 0,4 százalékpontnyit hozzáadnak a fogyasztási kiadások idei növekedéséhez, emellett az év későbbi szakaszában a nagyszabású autóipari beruházások jó eséllyel már felhajtóerőt adnak a magyar ipari termelésnek és az exportnak is - jósolták a JP Morgan londoni elemzői.

Más nagy londoni házak előrejelzései szerint ugyanakkor ez utóbbi hatást semlegesíteni fogja a gyenge külső és belső kereslet, és emiatt a magyar gazdaság várhatóan recesszióban tölti az idei év egészét.