Hernádi: Az üzleti szféra nyomást gyakorol Orbánra

Vágólapra másolva!
A Mol első embere szerint nagy valószínűséggel megállapodik Magyarország a Nemzetközi Valutaalappal, de ha ez nem jön össze, akkor a kormány meghosszabbíthatja a válságadókat.
Vágólapra másolva!

Az üzleti világ nagyon nagy nyomást gyakorol Orbán Viktor miniszterelnökre annak érdekében, hogy Magyarország megállapodást kössön az IMF-fel - nyilatkozta Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója a Bloombergnek. Hozzátette, véleménye szerint az egyezséget hamarosan jó eséllyel tető alá hozzák a felek, ha azonban nem lesz hitelkeret, akkor könnyen lehet, hogy a válságadókat a jövőben is kiveti a kormány vagy a kisvállalkozásokra ró terheket.

A hírügynökség szerdán közölt egy elemzést, amely szerint a piaci szereplők és az európai uniós tisztviselők arra próbálják ösztönözni Orbán Viktort, hogy a nemzetközi pénzügyi segítség fejében mérsékelje hatalmát.

A Bloomberg arra emlékeztet, hogy a kormány 2010-ben a költségvetési bevételek növelése érdekében bevezette a bankadó mellett az energia-, a telekommunikációs és a kiskereskedelmi szektor cégeit terhelő válságadókat. A Bloomberg a tavaly 29 milliárd forint válságadót fizető Mollal kapcsolatban megjegyzi, hogy az ország legnagyobb vállalatának a részvénye az idén 7,6 százalékkal drágult a Budapesti Értéktőzsdén, amelynek irányadó indexe, a BUX ennél nagyobb mértékben, közel 10 százalékkal emelkedett.

Hernádi Zsolt az olajárakról azt mondta, hogy középtávon magas szinten maradhat az árfolyam, de a mostanihoz képest lényeges drágulással nem számol. A cégvezető szerint komoly kihívás elé néznek az európai olajfinomítók. A magas olajárak miatt gyengébb a kereslet, a szigorú szabályozás pedig drámai hatással van a cégekre, ezért Hernádi szerint csak azok maradhatnak életben, amelyek javítják a hatékonyságukat. A Mol köztük lesz - jelentette ki.