Gyerekenként hárommillió jut munkahelyi bölcsire

Vágólapra másolva!
Vállalatok, önkormányzatok és civil szervezetek is pályázhatnak munkahelyi családi napközik létrehozására.
Vágólapra másolva!

A kormány nyolcmilliárd forinttal támogatja munkahelyi családi napközik létrehozását. A pályázati kiírások már elérhetők, a pályázatokat május elseje és június elseje között lehet benyújtani - mondta Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikai államtitkára.

A pályakezdők, az 50 éven felüliek, az alacsony iskolai végzettségűek és a kisgyermekes, gyedről, gyesről visszatérő édesanyák foglalkoztatottsága különösen alacsony Magyarországon. Mindeközben az ország 3150 települése közül 273 helyen van bölcsőde, ezek több mint 90 százaléka városokban. Annak ellenére, hogy az elmúlt években európai uniós forrásokból hoztak létre új bölcsődéket, azok túlterheltek, a korosztály kilenc százalékát tudják csak ellátni. A most megjelent kiírásokra vállalatok, önkormányzatok és civil szervezetek is pályázhatnak - mondta az államtitkár.

A nyolcmilliárd forintos kereten belül 5,5 milliárd forint áll rendelkezésre alternatív nappali gyermekellátási szolgáltatások létrehozására, valamint vállalati és intézményi napközbeni kisgyermekellátásra.

Az elnyert forrásokat egyrészt a helyiségek átalakítására, felszerelésére, használati tárgyak beszerzésére, másrészt a gyermekellátást végzők képzésére lehet igénybe venni, harmadrészt az átképzettek foglalkoztatását is lehet támogatni. Egy pályázó maximum 50 millió forintot kaphat, egy férőhely létrehozására pedig legfeljebb hárommillió forint nyerhető el.

A nyolcmilliárd forintból 1,25 milliárd a rugalmasabb foglalkoztatás - például osztott munkaidő, távmunka - elterjesztésére áll rendelkezésre. Czomba Sándor elmondta, 2009-ben az összes magyar munkavállaló 23 százaléka dolgozott a nem hagyományos foglalkoztatási formák valamelyikében, miközben az európai uniós arány 39 százalék.

További 1,25 milliárd forint áll majd rendelkezésre a "rugalmasságot növelő helyi, innovatív kezdeményezések" támogatására. Erre példaként említette az államtitkár, hogy támogatás vehető igénybe az önkormányzati hivatalok nyitva tartási idejének meghosszabbítására, pelenkázó, babakocsi-tároló vagy épp gyermekváró kialakítására a kisgyermekes édesanyák ügyintézését segítve ezzel.