Fél éve nem volt ilyen kicsi a magyar államcsőd esélye

Vágólapra másolva!
Év elején még 750 bázisponton is túl volt a cds-felárunk, most 500 bázispont alá esett. Portugália, Írország, Görögország kockázatosabb a piac szerint Magyarországnál.
Vágólapra másolva!

Csaknem féléves mélypontra, tavaly ősz eleje óta először 500 bázispont alá süllyedt a magyar államadósság törlesztéskockázatára kínált biztosítási tranzakciók árazása a pénteki londoni kereskedés végére, tükrözve a felzárkózó térséggel kapcsolatos kockázatvállalási hajlam erősödését.

A legnagyobb londoni adósságpiaci adatszolgáltató csoport, a CMA DataVision szakelemzői közölték, hogy a magyar államadósság törlesztésének leállására köthető biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) középárfolyama a londoni jegyzés késői szakaszában 493 bázispont környékén mozgott az előző esti 503,8 bázispontos záró után. (Ez azt mutatja, hogy amelyik befektető 1 millió eurónyi állampapírral rendelkezik, de be szeretné magát biztosítani arra az esetre, ha a magyar állam megtagadná a törlesztési kötelezettségét, akkor 49,3 ezer eurós díjat kell fizetnie a biztosításért.)

Az irányadó ötéves magyar szuverén devizakötvények CDS-árazása szeptember utolsó hete óta először süllyedt 500 bázispont alá. A magyar CDS-árfolyamok az idei év első kereskedési hetében még 750 bázispont feletti rekordokon jártak.

A CDS-tranzakciók árazása jelzi, hogy a piac mennyire ítéli kockázatosnak azt az állami vagy vállalati adóst, amelynek kötelezettségeire az adott határidős törlesztésbiztosítási kontraktusok vonatkoznak.

Magyarország CDS-árazása jelenleg számottevően alacsonyabb például az euróövezeti tag Írországénál: a pénteki londoni kereskedés végén az ír CDS-tranzakciók díja 595 bázispont körül mozgott Londonban az 580,9 bázispontos előző záróérték után. Görögországot nem számítva a leggyengébb megítélésű európai szuverén adós azonban jelenleg Portugália, amelynek CDS-díjszabásai a pénteki késői londoni jegyzésben 1150 bázispont környékén mozogtak.