Moszkvában is jogtalannak találták az EMFESZ eladását

Vágólapra másolva!
A moszkvai választott bíróság is jogtalannak ítélte az EMFESZ Kft. 2009 áprilisában történt eladását a svájci RosGasnak. A korábbi tulajdonos, a Mabofi Holdings szerint ezzel végleg elhárult minden akadály a Mabofi törvényes tulajdonosi jogainak helyreállítása elől, ám időközben a bíróság elrendelte az EMFESZ még tavaly augusztusban indítványozott felszámolását.
Vágólapra másolva!

A csütörtökön bejelentett ítélet már a sokadik az egy dollárért eladott gázkereskedő cég tulajdonosváltása miatt folyó pereskedésben. A Mabofi Holdings és a RosGas AG, illetve az EMFESZ azért állt jogvitában, mert a Mabofi álláspontja szerint Góczi István, az EMFESZ ügyvezető igazgatója - a tulajdonostól korábban kapott felhatalmazás alapján - jogtalanul adta el a Mabofi tulajdonában álló kft.-t a RosGas AG-nak.

A Mabofi korábban magyar és svájci polgári bíróságokon támadta meg a szerződést. Az EMFESZ új tulajdonosa, a svájci bejegyzésű RosGas AG 2010 áprilisában fordult a moszkvai választott bírósághoz, hogy vizsgálja meg az adásvételi szerződés érvényességét. Időközben Góczit hűtlen kezelés gyanújával őrizetbe vették a magyar hatóságok, tavaly júniusban azonban megszüntették az eljárást azzal, hogy nem állapítható meg bűncselekmény elkövetése.

A Kúria az idén februárban jóváhagyta a tavalyi másodfokú ítéletet, mely szerint Góczi Istvánnak nem volt joga eladni a Dmitri Firtas ukrán üzletember érdekeltségébe tartozó Mabofi üzletrészét a svájci bejegyzésű RosGas AG-nek. Az ítélet szerint ugyanakkor, ha egy külföldi bíróság jogerősen másként dönt a cégjegyzéki adatokkal kapcsolatban, akkor az lesz a mérvadó a magyar jogban is.

Góczi István közlése szerint a Fővárosi Törvényszék március 19-i végzésével felfüggesztette a Kúria által korábban jóváhagyott, az EMFESZ eladását jogtalannak nyilvánító bírósági határozat végrehajtását. Az ellen ugyanis az EMFESZ az Alkotmánybírósághoz panaszt nyújtott be, amelyet a törvényszék megalapozottnak tartott.

Eközben ugyancsak csütörtökön derült ki, hogy a Fővárosi Törvényszék 2012. március 21-ei hatállyal elrendelte az EMFESZ felszámolását.

Az EMFESZ a magyar piacon való megjelenése után eleinte sikereket ért el, 2010 végén a magyarországi földgázfogyasztók húsz százalékát látta el, éves bevétele több százmilliárd forint volt. 2011. január 5-én azonban a Magyar Energia Hivatal felfüggesztette a cég gázkereskedői engedélyét, mert a rendszerirányító FGSZ Földgázszállító Zrt. az EMFESZ tartozásai miatt felfüggesztette a céggel kötött szerződést. Az EMFESZ ügyfeleit szétosztották a szolgáltatók között, majd a hatóság végleg visszavonta a cég engedélyét.