Élesedik a jegybank hitelezést segítő csomagja

Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzeti Bank a vállalati hitelezés támogatása érdekében április elejétől kétéves hiteleszközt vezet be. A jegybank ezzel párhuzamosan bővíti az általa fedezetként elfogadott értékpapírok körét és átalakította a fedezetek befogadási mértékeit. A változtatások április közepétől lépnek életbe.
Vágólapra másolva!

A válság kirobbanása óta a magyar bankrendszer fokozatosan csökkentette vállalati és lakossági hitelállományát. A visszafogott hitelnyújtási aktivitás mögött nagyobb részben a hitelezési hajlandóság mérséklődése állt. 2011 végétől kezdve azonban a kialakuló devizalikviditási feszültségek, valamint a végtörlesztés és a romló portfólióminőség következtében mérséklődő tőkepuffer hatására a bankok hitelezési képessége is fokozatosan gyengült. Az MNB ebben a helyzetben a hitelintézetek likviditásának támogatásával járulhat hozzá a hitelnyújtási aktivitás erősödéséhez. A jegybank új eszközei a hitelezési képesség támogatásával tudnak védőhálót biztosítani a bankoknak, azonban a hitelezési hajlandóságot nem képesek és nem is céljuk érdemlegesen befolyásolni - írja a jegybank az új eszközökről kiadott közleményében.

Az MNB április 3-tól minden naptári hónap első keddi munkanapján értékpapír-fedezet melletti, változó kamatozású, a futamidő alatt érvényes mindenkori jegybanki alapkamattal megegyező kamatköltségű, kétéves futamidejű hitelre vonatkozó tendert hirdet meg, melyet az igénybevevők egy év után előtörleszthetnek. A tendereken azon hitelintézetek vehetnek részt, melyek vállalják, hogy a hitel futamideje alatt a leírással és eladott problémás hitelekkel korrigált bruttó vállalatihitel-állományuk nem csökken a 2011. december végi érték alá.

Az új eszköz hatására a bankok lejárati prémium nélkül juthatnak hosszú futamidejű forráshoz, ami ellensúlyozhatja a banki mérlegek forrásoldalának elmúlt időszakban megfigyelhető rövidülését. Az így elérhető lejárati összhang javuláson keresztül megerősödhet a bankok mérlege, ami ellensúlyozhatja a hitelezési képesség csökkenését.

Az MNB bővítette az általa fedezetként elfogadott értékpapírok körét és átalakította a fedezetek befogadási mértékeit. A módosításokkal az MNB alacsony kockázatvállalás mellett tovább csökkentheti a vállalati és lakossági hitelezési képességet mérséklő likviditási korlátokat. A változtatások 2012. április 16-tól lépnek életbe.

Az új eszközöket bár üdvözölték az [origo] által korábban megkérdezett elemzők, de szerintük a hitelezést rövid távon alig fogják ösztönözni, inkább a bankok állampapír-kereslete emelkedhet meg, és csak év végére, jövő év elejére lesz láthatóan jótékony hatású a hitelpiacra a jegybank lépése.