Kitartanak a magánpénztártagok

Vágólapra másolva!
Egyelőre a pénztártagok 5 százalékát sem éri el azok száma, akik visszaléptek az állami nyugdíjrendszerbe, jóllehet a pénztárban maradók 100 százalékos nyugdíjjogosultságát még nem rendezte a gazdasági minisztérium. Legfrissebb álláspontja szerint erre nincs is szükség.
Vágólapra másolva!

A magánnyugdíjpénztár-tagok kevesebb, mint 5 százaléka döntött úgy, hogy visszalép az állami rendszerbe a március 27-i állapotok alapján - tudta meg az [origo] a Stabilitás Pénztárszövetségtől.

A határidő előtt pár nappal ez 4471 visszalépő tagot jelentett a 97 414 fős teljes taglétszámhoz képest, az arány 4,59 százalék. A legtöbben a megszűnését bejelentő Erste pénztárából döntöttek a visszalépés mellett, itt 534-en töltötték ki a visszalépő nyilatkozatot, ami közel 22 százalékos aránynak felel meg.

Az átlagnál többen léptek vissza a Pannónia Nyugdíjpénztárból, az OTP-ből és az Aranykorból, néhány kassza adatait pedig még nem tartalmazzák a nem végleges statisztikák. A Stabilitás tájékoztatása szerint a végső adatok április első napjaiban lesznek elérhetők.

A döntést befolyásoló egyik legfontosabb kérdés az, hogy a pénztárban maradók számára mekkora állami nyugdíj jár. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) korábban megerősítette lapunknak, hogy a tárca értelmezése szerint a 2012. januártól esedékes nyugdíjjárulékokért cserébe 100 százalékos állami nyugdíjat kapnak a pénztártagok is, ugyanúgy, mint azok, akik visszaléptek az állami rendszerbe. Az NGM jogszabály-módosítást is ígért, mert a jelenlegi nyugdíjtörvény szerint a pénztártagok 75 százalékos állami nyugdíjra lennének jogosultak.

Módosító javaslatot azonban mindeddig nem terjesztett elő a tárca, és az [origo] szerdán feltett kérdésére adott válaszból az derül ki, hogy a minisztérium nem is tartja szükségesnek a módosítást. "A hatályos szabályok általános rendelkezéseiből is az következik, hogy a maradó magán-nyugdíjpénztári tagok is jogosultak lesznek 100 százalékos állami nyugdíjra 2011. december 31-étől kezdődően, amikortól a kötelező nyugdíjjárulék (10 százalék) az állami nyugdíjrendszerbe áramlik. További szabályozási javaslatok előkészítése a számítási mód tekintetében van folyamatban, egyéb más pontosító jellegű rendelkezések mellett" - fogalmazott írásos válaszában az NGM.