Drágák maradtak a lakáshitelek

Vágólapra másolva!
Februárban 12-13 százalék körül volt a lakásfedezetű hitelek kamata, ez pedig jelentős emelkedést jelent az egy évvel korábbihoz képest. A múlt hónapban a háztartások több mint 200 milliárdot fordítottak végtörlesztésre.
Vágólapra másolva!

Februárban a háztartások kevesebb forintalapú lakáscélú és szabad felhasználású jelzáloghitelt vett fel, mint januárban - derül ki a jegybank legfrissebb statisztikáiból.
Az adatok azt jelzik, hogy tavalyhoz képest jelentősen emelkedtek a kamatok, illetve a hitelek költségei. A lakáshitelek átlagos hitelköltség-mutatója a januári 12,31 százalékos szinten maradt, ami viszont több mint 2 százalékponttal magasabb a 2011. februári mutatónál. A szabad felhasználású jelzáloghitelek kamata a januári 13,07 százalékról közel 0,5 százalékponttal emelkedett.
Az új hitelszerződések értéke a múlt hónapban jelentősen csökkent januárhoz képest, ami elsősorban a magas bázissal magyarázható, vagyis jóval kevesebb végtörlesztéshez kapcsolódó kiváltó forinthitelt vettek fel a háztartások. Februárban több mint 61, egy hónappal korábban pedig 120 milliárd forintot meghaladó értékben kötöttek új lakáscélú vagy szabad felhasználású jelzáloghitelre szerződést.
A jegybanki adatsorból kiderül továbbá, hogy 2012 februárjában a háztartások forintban nettó hitelfelvevők, míg devizában nettó törlesztők voltak: forintban több hitelt vettek fel, mint amennyit törlesztettek, devizában pedig pont fordítva.
A februári ügyletek eredményeként a lakossági hitelállomány a forint- és devizahitel-tranzakciókból eredően 183,6 milliárd forinttal mérséklődött. Február folyamán megközelítőleg 274,3 milliárd forint értékű devizahitelt végtörlesztettek aktuális árfolyamon számolva, amelyből mintegy 203,7 milliárd forint volt a háztartások által a törvényben rögzített, úgynevezett végtörlesztési árfolyamon kifizetett összeg.