Bezár a negyedik legnagyobb magyar erőmű

Vágólapra másolva!
Több mint száz embert bocsátanak el a tiszaújvárosi Tisza II. Hőerőmű dolgozói közül. Az amerikai AES érdekeltségébe tartozó vállalatnál harminc ember állása marad meg március 31. után is, az ő feladatuk a berendezések állagának a megóvása lesz. Az amerikai cég értékesítené az erőművet.
Vágólapra másolva!

Az amerikai AES konszern érdekeltségébe tartozó tiszaújvárosi Tisza II. Hőerőmű a dolgozói többségétől megválik. Összesen 101 embert bocsátanak el, erről már értesítette a cég a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal munkaügyi központját - tudta meg az MTI a munkaügyi központtól. A csoportos létszámleépítés után mintegy harminc ember marad Magyarország negyedik legnagyobb áramtermelő erőművében, amely március 31-ével befejezi termelését, a maradók feladata az állagmegóvás lesz.

Kovács Tibor, az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottságának MSZP-s alelnöke a témában tartott hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta: az amerikai tulajdonos azért döntött a Tisza II. bezárása mellett, mert nem kötöttek vele áramvásárlási szerződést, csak március 31-ig. Mint mondta, az erőmű már ez év első negyedévében is csak kapacitásának a töredékén dolgozott. Ez szerinte annak tulajdonítható, hogy a magyar villamosenergia-fogyasztás több mint harminc százaléka importból származik.

Az olcsóbb importenergia is problémát okoz

"Ennek minősége megkérdőjelezhető" - utalt ezzel arra, hogy Magyarország igyekszik betartani a kiotói egyezményt, és környezetvédelmi szempontból megfelelő minőségű erőműben termelik nálunk az áramot, miközben arról hogy az olcsóbb import energiát milyen erőművekben állítják elő, jószerivel semmit nem tudni. Rámutatott arra is, hogy az AES Tiszaújváros egyik nagy adóbefizetője volt, a város most ettől a bevételtől elesik.

A 900 megawatt kapacitású gáz- és olajtüzelésű erőmű 1996-ban került az AES tulajdonába. A társaság magyarországi honlapja szerint a 2001-2004 között végrehajtott úgynevezett retrofit program keretében környezetvédelmi és élettartam-növelő beruházás történt, amelynek eredményeként az erőmű hosszú távon képes megfelelni valamennyi műszaki és környezetvédelmi feltételnek. Az AES most az erőmű értékesítését tervezi. Az AES egy éve a 90 megawatt kapacitású széntüzelésű tiszapalkonyai és a 71 megawatt kapacitású, biomasszaalapon működő borsodi erőművet is leállította.