Látja az euróválság végét Monti

Vágólapra másolva!
Az olasz miniszterelnök és a német kancellár is a válság végéről beszél, de a Moody's egyik elemzője szerint csak hivatalból optimisták. Mario Monti szerint a németek és a franciák tehetnek a válságról.
Vágólapra másolva!

Az olasz kormányfő szerint az euróövezeti adósságválságnak "majdnem vége". Mario Monti tokiói látogatásán nyilatkozott erről, jelentéktelennek minősítve annak a kockázatát, hogy a spanyol gazdaság problémái továbbfertőznék Európát.

Hasonlóan optimista volt Angela Merkel német kancellár is, aki a Bloomberg tudósítása szerint tegnap azt mondta, hogy a válság visszaszorulóban van. A kancellár arra számít, hogy a német kötvények hozamai emelkedni fognak, mert a befektetők kevésbé keresik majd a biztos menedéknek számító német piacot.

Bárki, aki úgy tesz, mintha tudná, hogy már kint vagyunk az erdőből, az vagy teljesen egyértelműen viccel, vagy félrevezet - mondta a Bloombergnek Monti nyilatkozatára reagálva Glenn Levine, a Moody's Analytics szenior közgazdásza. A helyzet stabilizálódott Európában, és a politikusok érdeke, hogy optimisták legyenek, de még nem evickéltünk át a túlpartra - tette hozzá.

Ki tehet róla?

Az olasz miniszterelnök szerint Spanyolország biztos úton jár az államháztartási konszolidáció felé. Monti ugyanakkor az euróválság eredetét Németország és Franciaország - a két vezető európai gazdasági hatalom - múlt évtizedbeli adósságpolitikájában látja.

"Ha az euróövezet anyja és apja megsértheti a szabályokat, akkor természetesen nem lehet elvárni Görögországtól sem, hogy ezeket betartsa" - utalt Monti arra, amikor Németország és Franciaország ellen nem indítottak eljárást az euróövezeti államháztartási hiányküszöb évekig történő túllépése miatt.

Kedden Monti spanyol kollégájával, Mariano Rajoyjal tárgyalt egy szöuli nukleáris tanácskozás keretében, és a találkozó után úgy nyilatkozott: teljes a bizalma Madrid gazdaságkezelésében.