Családi gazdaságok jutottak földhöz

Vágólapra másolva!
Ünnepélyesen átadták az első állami termőföldekre szóló földhaszonbérleti szerződéseket Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, bekecsi, kesznyéteni és újfehértói gazdálkodó vehette át elsőként a papírt. A program egészét a zöldbárók helyzetbe hozása miatt kritizálta Ángyán József volt agrárállamtitkár.
Vágólapra másolva!

Bekecsi, kesznyéteni és újfehértói gazdálkodó vehette át elsőként Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a földhaszonbérleti szerződéseket, amelyeket Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter nyújtott át a nyertes pályázóknak szombaton Tiszalökön. A miniszter az ünnepélyes átadáson emlékeztetett arra, hogy néhány hónappal ezelőtt hirdették meg összesen 65 ezer hektár állami föld haszonbérletbe adását, ebből 33 ezer hektár elbírálása jelenleg is folyamatban van.

Magyarországon ez az első ilyen jellegű program, amely a helyi családi gazdaságokat, kis- és közepes családi vállalkozókat kívánják támogatni. A földek bérbe adása mellett az is fontos, hogy a pályázatot benyújtó gazdálkodók állattartást is vállaljanak - mondta.

Fazekas Sándor szerint változó az érdeklődés a húsz évre szóló, állami földekre vonatkozó haszonbérleti szerződésekre, térségenként 20-25 pályázó a jellemző, akik általában 10-30 hektár közötti földterületekre pályázhatnak. Igényes pályamunkák készülnek, amelyeket közjegyző jelenlétében bont fel a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA), a pályamunkákat pedig szakértők bírálják el - mondta a vidékfejlesztési miniszter.

Szilágyi Tamás, az NFA elnöki megbízottja a tiszalöki vízlépcsőnél megtartott szerződésátadási ceremónián közölte, a szervezet 2011 utolsó negyedévétől kezdte el kiírni a pályázatokat Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, közel 5 ezer hektár nagyságú és 53 ezer aranykorona értékű föld, összesen 290 birtoktest esetében. A pályázatok iránt 670 egyéni és társas gazdálkodó érdeklődött, közel ötszázan már be is nyújtották a pályázatukat. Az első haszonbérleti szerződéseket Szabolcsban és Borsodban Tóth Gergő bekecsi, Pécsi József kesznyéteni és Szabó Sándor újfehértói gazdálkodóval kötötte meg a földalapkezelő.

Az állami földbérleti pályázatokat korábban még az ellenzéki képviselőknél is keményebben bírálta Ángyán József fideszes képviselő, lemondott agrárállamtitkár. Szerinte nagyon sok esetben a meghirdetett céllal szemben az adott településtől távol lakó nagygazdák és nagyüzemek nyerik a pályázatokat, a helyi gazdálkodóknak pedig semmi sem jut. Erről bővebben korábbi cikkünkben olvashat.