Ilyen még nem volt: adótanácsadókat ellenőriz a NAV

Vágólapra másolva!
Fel kell kötniük a gatyájukat az adóhatóság munkatársainak, jövőre fokozottan ellenőrzik az adószakértőket, könyvelőket, ügyvédeket. Sok köztük a dörzsölt, az adószabályokat és minden kiskaput betéve ismerő ember, jól tudják, hogyan lehet jogszerűen akadályozni, lassítani a revizorok munkáját. Ezeket a szakmákat még sosem ellenőrizték. Egyszer tettek rá kísérletet, de az elhalt.
Vágólapra másolva!

Két adóellenőr, magukat egyszerű állampolgárnak kiadva, bement egy adószakértő irodájába, hogy segítséget kérjen egy konkrét ügyben. Az adószakértő tanácsot adott a hozzá betérőknek, hogy mit csináljanak, aztán kérte a jussát, de számlát, nyugtát nem adott. Ekkor a revizorok felfedték magukat, kijelentették, hogy megbüntetik, és elmondták, hogy ők lényegében próbavásárlást végeznek, emiatt a pénzt visszakérik. Az adószakértő a bírság miatt nem ellenkezett, de nem tágított attól, hogy ő bizony szolgáltatást nyújtott, amiért viszont megilleti a felszámított díj.

Adószakértők és adóellenőrök körében forog ennek az adószakértőnek az esete. A történet jól példázza, hogy bár az adócsaló adószakértőket sem nehezebb fülön csípni, mint bármely más foglalkozást űzőket, de a feketéző adószakértőt lebuktatni drágább, mintha egy étteremben tesztelnék a szabályok betartását. Egy adószakértő ugyanis nincs megilletődve, ha kiderül a turpisság, és ahol csak tud, a szabályok keretén belül megnehezíti a revizorok dolgát.

Tisztában van ezzel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) is, jövőre mégis előveszi az adószakértőket, könyvelőket, ügyvédeket. A hivatal fokozottan ellenőrzi ennek a három szakmának a képviselőit 2013-ban.

Fel kell kötniük a gatyájukat a revizoroknak

Nincs abban semmi különös, hogy most célkeresztbe kerül ez a három szakma - mondta az [origo]-nak Varga Árpád, az adóhatóság külső kapcsolatokért felelős elnökhelyettese. Az 1988-as adóreform óta, 24 éve soha nem ellenőrizték még koncentráltan ezt a területet. Csupán egyszer, a kilencvenes években volt erre próbálkozás, de az elhalt.

A kiterjedt ellenőrzést érthetőnek tartja Ruszin Zsolt, a könyveléssel foglalkozó Fairconto cég ügyvezető igazgatója, aki egyben a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének alelnöke is, azonban Ruszin tart attól, hogy az ellenőrzést a hatósággal szembeszálló adószakértők, ügyvédek, könyvelők megrendszabályozására is fel lehet használni.

Máshonnan közelít az adóhatóság alelnöke."Mi azt érzékeljük, hogy felhígult ez a szakma, az ellenőrzésnek nem célja, de hozadéka lehet, hogy kis tisztulás következik be." A NAV-hoz ugyanis Varga elmondása alapján számos olyan bejelentés érkezik, amelyben a vállalkozás arról panaszkodik, hogy könyvelője nem végzi a dolgát, az iratokat viszont nem adja vissza a vállalkozónak. Sokszor abban is az adóhivatal segítségét kérik a cégek, illetve magánszemélyek, hogy segítsen igazságot tenni az adószakértő és az adózó között folyó vitában

Nem lesz azonban könnyű dolga a kollégáimnak - ismeri el Varga. Ennek egyszerű a magyarázata: a másik oldalon sok egykori apehes (a NAV elődjét sokáig APEH-nek hívták) ül, vagyis pontosan tudják, hogyan dolgoznak, mire figyelnek az ellenőrök. A mostani revizorok között pedig szükségszerűen vannak, lesznek kezdők is, ők különösen nehezen veszik fel a versenyt a nagy tapasztalattal rendelkező, az eljárási szabályokat kívülről fújó adószakértőkkel, könyvelőkkel, ügyvédekkel, akik pedig ahol csak tudják, lassítják, elhúzzák az ellenőrzést a jogszabály adta lehetőségeket maximálisan kihasználva.

Rákészülnek

Sok teendője van azonban még a hivatalnak, amíg tömeges próbavásárlással tudná lebuktatni az adóeltitkoló vállalkozásokat. A szükséges adatgyűjtésen már túl van a hivatal, most a próbaellenőrzések következnek, a jövő évi módszereket tesztelik pár adóellenőrön, könyvelőn, ügyvéden. A 2013-as fokozott ellenőrzés során több irányból is elindulhat a NAV. A saját adatbázisában megnézi, hogy adott-e be adóbevallást a vállalkozás, mennyi forgalmat és jövedelmet vallott be, az alapján megfelel-e a nagy átlagnak.

Azt is látja a NAV, hogy hány ember képviseletét látja el egy adószakértő, a munkadíjakról pedig életszagú információi vannak. Ha ezt nem tükrözi az adóbevallás, könnyen rá is állíthatnak két revizort a gyanús adószakértőre. Ha feltűnően kis forgalmat bonyolít le egy vállalkozás, de a vállalkozó, illetve a tulajdonostársak feltűnően jól élnek, akkor könnyen vagyonosodási vizsgálatba csaphat át az ellenőrzés - teszi hozzá Vámosi-Nagy Szabolcs adószakértő.

Amikor egy cégnél ellenőrzést végez az adóhivatal, akkor látszik a mérlegből, bevallásokból, bizonylatokból, hogy ki nyújt a cégnek ügyvédi, könyvelői, adószakértői szolgáltatást. Általában nem nézik meg, hogy az adott ügyvédtől, könyvelőtől, adószakértőtől van-e számlája a cégnek, az mekkora összegről szól, mi szerepel a megbízási szerződésben, de jövőre ezen három szakmára koncentrálva már ezt is közelről szemügyre veszik a revizorok - mondja az adóhatóság elnökhelyettese.