Vágólapra másolva!
A húsvét előtt megvizsgált több mint ötven sonkában nem talált veszélyes baktériumot az ellenőrzést végző hatóság. A sótartalommal azonban két terméknél voltak gondok, a kóstolóteszten pedig tizenegy megbukott. Egy termék kapott elfogadhatatlan minősítést.
Vágólapra másolva!

A március közepén megalakult Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a húsvétot megelőző hetekben ellenőrizte a boltokban kapható sonkákat. A kiemelt ellenőrzés keretében a sonkák mellett olyan hústermékeket is vizsgált a hatóság, amelyek népszerűek a húsvéti szezonban, például főtt, füstölt kötözött comb; füstölt, főtt darabolt tarja. Az ellenőrzés során több mint 25 különböző gyártótól és üzlettől 53 terméket vizsgáltak meg, ez 373 laboratóriumi vizsgálatot jelentett, 51 termék esetén kedveltségi vizsgálatot is végzett a hatóság.

A laborvizsgálatok során kiderült, hogy egyik termékben sem volt szalmonella- vagy lisztériabaktérium. A vizsgált termékekben nem mértek határérték feletti benzo(a)pirén-tartalmat. Utóbbi anyag füstöléskor keletkezik, amely bekerülhet a sonkákba, és a megengedett határérték felett rákkeltő hatású.

A hatóság 51 terméknél kóstolótesztet is végzett: az alak, állomány, szín, szag és íz tulajdonságokat nézték a bírálók. A szakemberek 11 termék érzékszervi tulajdonságait találták nem megfelelőnek.

A küllemre vonatkozó tulajdonságok között kifogásolt volt a nyálkás, ragacsos felületű, nem elfogadható kinézetű vagy nyomás nélkül levet engedő sonka. Íz tekintetében a kifogásolt sonkák között túlzottan sós vagy éppen jellegtelen ízűek mellett a különböző mellékízzel rendelkező, illetve túlzottan füstös ízű, rágós vagy éppen túlfőzött termékek is megtalálhatók.

A hatóság tesztjén megbukott a Pápai Hús 1913 Kft. füstölt, főtt, kötözött combsonkája, ez volt az egyetlen termék, amely elfogadhatatlan minősítést kapott. További tíz terméket a gyenge és a nagyon gyenge kategóriába sorolt a hatóság.

Utóbbi kategóriákba került a Zvertyel-Hús Kft. füstölt tarjája és parasztsonkája; a Jumbó-Hús Kft. füstölt, nyers, gyorspácolt,kötözött lapockája; a Surjány Hús Kft. darabolt parasztsonkája; a Gyulyás János éa Társa Kft. füstölt, nyers, hálós sonkája; az Új Palini-Hús Kft. által forgalmazott füstölt, nyers, hátsó csülök; Héjja Testvérek Kft. hálós füstölt, nyers sonkája; a Temesvári Hús Kft. hálós parasztsonkája; illetve a Pápai 1913 Kft. füstölt, kötözött combja és parasztsonkája.

A hatósági teszt eredményét itt olvashatja el, a legjobb és legrosszabb sonkák listáját pedig itt találja meg.

5500 tonna sonka

A húsvéti szezonban egyébként csaknem 5500 tonna sonkát vásárolnak az emberek. A gyártói márkák ezekben a hetekben erősödik, arányuk a boltok sonkaforgalmának 70 százalékát teszik ki. A sonkafélék kereskedelmi forgalma 70 százalékban a 400 négyzetméteresnél nagyobb üzletekben, köztük szuper- és hipermarketekben csapódik le. A hatóság által ismert statisztikák szerint egy kilogramm sonka átlagos fogyasztói ára az utóbbi években 1600 forint körül mozgott.