Megsemmisítette a NAV takarítási tenderét a közbeszerzési hatóság

Vágólapra másolva!
Túlzó és jogszerűtlen feltételeket támasztott a Közbeszerzési Döntőbizottság szerint egy irodaháza takarítására kiírt tenderen a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV). A hatóság nem büntette meg az adóhivatalt, de a döntést megsemmisítette.
Vágólapra másolva!

A Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) szerint jogsértően határozta meg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Központi Hivatala a pénzügyi alkalmasság feltételeit a budapesti Dózsa György úti, 28 ezer négyzetméteres irodaháza takarítására kiírt közbeszerzésen, ezért a KDB mind az ajánlati felhívást, mind az azt követő döntéseket megsemmisítette.

A Közbeszerzési Hatóság honlapján megjelent határozat szerint a felhívást az Amanda Clear Kft. támadta meg a KDB előtt, holott ő maga nem indult a tenderen, mivel nem felelt meg a szerinte jogsértő feltételeknek.

A biztonsági kockázat csökkentését, az információáramlás gyorsítását, valamint a körbetartozás elkerülését a NAV úgy akarta elérni, hogy az ajánlattevők zömében saját alkalmazásukban álló dolgozókkal takarítsanak. Ehhez azt a technikát alkalmazta, hogy az ajánlattevőre és a 10 százalék felett igénybe venni kívánt alvállalkozójára is előírta: az előző 3 évből legalább kettőben a személyi jellegű ráfordításoknak meg kellett haladniuk az eladott szolgáltatások értékét.

Ennek a követelménynek nem felelt meg a jogorvoslatot kezdeményező társaság, bár a takarítást el tudta volna végezni a saját alkalmazottaival is.

A KDB úgy vélte, hogy egy vállalkozás stabilitását nem az határozza meg, hogy döntően saját alkalmazottakkal vagy pedig alvállalkozókkal dolgoztat. Ezért az idézett gazdálkodási követelmény túlzó és jogszerűtlen.

Bírságot azért nem szabott ki a KDB, mivel a jogsértés orvosolható.