A harmadik negyedévre csúszhat az IMF-megállapodás

Vágólapra másolva!
Londoni elemzők szerint a háromszáz forint feletti sávban maradhat az euró jegyezése az elhúzódó, többfordulós IMF-tárgyalások alatt. Úgy vélik, hogy piaci kényszer hiányában lanyhultak a gyors megállapodást célzó magyar erőfeszítések.
Vágólapra másolva!

A harmadik negyedévre tolódhat ki az új IMF/EU-program indulása a várhatóan többfordulós, időigényes tárgyalások miatt - mondták szerdai helyzetértékeléseikben londoni felzárkózótérségi elemzők. Az elemzők úgy vélik, hogy a megegyezésig eltelő időben a forint 300 forint/euró feletti árfolyamsávban mozog majd.

A Barclays Capital közgazdászai befektetőknek összeállított új áttekintésükben közölték: tudomásuk szerint továbbra is jelentősek a nézetkülönbségek a magyar kormány és az EU között a bírói nyugdíjkorhatár kérdésében, kis jelentőségű a nézetkülönbség a jegybanktörvény ügyében, és nincs nézeteltérés az adatvédelmi jogszabályokkal kapcsolatban.

A Barclays Capital szerint ugyanakkor a tárgyalások megkezdéséhez szükséges előfeltételek teljesítése csak az első fázis. Ezért azzal számolnak, hogy az IMF/EU-program végrehajtása a legjobb esetben az idei harmadik negyedévben kezdődhet, ami az eddigi legborúlátóbb előrejelzés.

Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára március elsején azt mondta, hogy Magyarország a második negyedévben köt elővigyázatossági hitelmegállapodást a Nemzetközi Valutaalappal. A Reutersnek nyilatkozó politikus túl borúlátónak értékelte azt a néhány szakértői véleményt, hogy a szerződést csak június végére sikerül tető alá hozni.

Timothy Ash, a Royal Bank of Scotland (RBS) londoni globális felzárkózótérségi kutatórészlegének igazgatója úgy véli, hogy a jelenlegi forintárfolyam mellett a magyar kormány nem kíván bármilyen áron egyezségre jutni az EU-val és a valutaalappal, és csak piaci kényszer gyorsíthatná a megállapodás megkötését. Ash szerint addig, amíg a forint a mostani árfolyamok közelében mozog, a kormány valószínűleg lát mozgásteret arra, hogy még egy kicsit tárgyaljon az EU-val, mielőtt megállapodna vele a hivatalos tárgyalások megkezdéséről.

A JP Morgan bankcsoport londoni felzárkózó térségi elemzői legutóbbi értékelésükben úgy vélekedtek, hogy piaci stressz hiányában a jelek szerint lanyhultak a gyors megállapodást célzó magyar erőfeszítések. A cég szerint ezért valószínűtlennek tűnik, hogy június előtt létrejön az új IMF/EU-egyezmény.

A Barclays Capital szerdai helyzetértékelése szerint az uniós pénzügyminiszterek a jövő héten valószínűleg megszavazzák a kohéziós támogatások részleges felfüggesztéséről szóló EU-bizottsági javaslatot. Valószínűtlennek tartják ugyanakkor, hogy a szankció elkerülése fejében teendő lépések végrehajtása komolyabb akadályt jelentene, és a magyar kormány "minden bizonnyal" még jóval a határidő előtt megteszi e lépéseket.