A cégekhez kerül át a dolgozóknak szánt pénz

Vágólapra másolva!
A kormány úgy látta jobbnak, ha a munkaadók támogatására csoportosítja át azt a 21 milliárd forintot, amelyet eredetileg az egykulcsos adózás miatt rosszabbul járó dolgozók kaptak volna közvetlenül. A pénteken benyújtott törvényjavaslat szerint erre a kirúgások elkerülése érdekében van szükség.
Vágólapra másolva!

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter benyújtott két törvényt a parlamentnek, amellyel a bérkompenzáció rendszerét módosítja. Az egyik a költségvetésen belül csoportosít át 21 milliárd forintot, a másik a béremelési rendszer szabályait pontosítja.

A költségvetés módosításának lényege, hogy 21 milliárd forintot átcsoportosít a kormány a munkavállalók kártalanításától a munkaadók támogatása felé. "A létszámcsökkentések megelőzése és a béremelések elősegítése érdekében javasoljuk, hogy az eredetileg az elmaradó béremelések miatt indokolt munkavállalói kompenzációra szánt 21 milliárd forintos költségvetési forrás is a béremelések megvalósítását szolgálja" - olvasható a javaslat indoklásában.

A kormány azzal, hogy a cégeknek csoportosítja át a pénzt, előírhatja, hogy csak akkor kapják meg, ha vállalják, hogy fenntartják a dolgozói létszámot. Az [origo] számítása szerint azonban akkor is jobban járnak a cégek, ha dolgozóik kirúgásával spórolják össze a többiek fizetésemelésére valót, ha ezzel elesnek a többletjuttatástól. Ha a dolgozóknak osztotta volna ki, akkor nem írhatta volna ezt elő, így szélesebb körben bocsátottak volna el a cégek. A cégek előtt álló további lehetőség, hogy a béren kívüli juttatásokat veszik el, így a dolgozó még akkor is rosszabbul jár, ha egyébként a kormány által elvárt mértékben megkapta az alapfizetése emelését.

A kormány eredetileg úgy tervezte, hogy azok a dolgozók, akik az egykulcsos adózásra való átállás miatt rosszabbul járnának, állami kárpótlást kaphatnának. A cégeket pedig azzal ösztönözték, hogy a béremelés miatti költségnövekedést 5 százalék fölött leírhatják a munkaadói járulékból (szociális hozzájárulási adó), ha minden dolgozójuknak kifizetik azt a pénzt, amellyel pótolják az adózás miatti veszteséget.

A mostani átcsoportosításra azért volt szükség, mert sok cégnek az is nehézséget okoz, hogy a költségnövekedést 5 százalékig kifizesse. Bizonyos, később körülírt ágazatokban, azzal a feltétellel, hogy nem bocsátanak el, a kormány további támogatásról döntött, ennek a forrása lesz a 21 milliárd forint.

A kormány indoklása szerint az átcsoportosítással szélesebb kör támogatható. Az új támogatást a cégek viszont már nem maguktól írhatnák le, hanem pályázniuk kellene. A pályázat pontos menetét egyelőre nem ismerni, mivel azt kormányrendelet fogja szabályozni. Czomba Sándor foglalkoztatási államtitkár korábban azt mondta, hogy márciusban indulhatnak a pályázatok.

A támogatott fizetések először a nyáron érkezhetnek majd. Az egyes cégek maguk döntik el, hogy emelik-e a béreket, erre nem kötelezi őket a törvény. Az [origo]-nak több olvasó jelezte, hogy nagy mértékben csökkent a januári fizetése, volt, akit az elvárt béremelés miatt küldtek el a munkahelyéről. A cégek visszamenőleg is teljesíthetik a béremelést, hátrány csak akkor éri őket, ha egy munkaügyi ellenőrzés kimutatja, hogy nem hajtották végre az elvárt béremelést, és később sem pótolják ezt.

A Matolcsy György által benyújtott másik törvény több, foglalkoztatással kapcsolatos törvényt módosít. Például pontosítja, hogy azok a cégek, amelyek nem emeltek bért, milyen állami forrásoktól esnek el. A törvény betöm egy szabályozási lyukat azzal, hogy leírja, mi a teendő a kölcsönzött munkaerővel.