Egymillióra is büntethetik a bérszerenádozókat

Vágólapra másolva!
Egy karikaturistát és egy szerenádot adó együttest kaptak rajta az adóhatóság revizorai, hogy szabálytalanul végzik tevékenységüket Valentin-napon. A művészeknek nem volt adószámuk, és nyugtát sem tudtak adni a szolgáltatásukról, így akár egymillió forintra is bírságolhatja őket a hivatal.
Vágólapra másolva!

Valentin-napon is ellenőriztek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) dél-alföldi régiójának revizorai - közölte a NAV. Az adóellenőrök a megyei hirdetőújságokban leltek rá több, a szerelmesek napjához köthető hirdetésre. Ezek közül az egyik esetben egy karikaturista ajánlata keltette fel az érdeklődésüket, akivel fel is vették a kapcsolatot. Az egyik adóellenőr küldött néhány képet, amelyek alapján elkészült a rajz a képzeletbeli kedvesnek, de az átvételkor kiderült, hogy a művésznek nem volt adószáma, és így nyugtát sem tudott adni.

A szerelmesek napja alkalmából a revizorok egy szerenádot is rendeltek. Az ellenőrök egy esküvői hirdető portálon bukkantak rá az együttesre, amelynek az egyik tagjával fel is vették a kapcsolatot. Az együttes három tagja - egy énekes, egy gitáros és egy kongás - felsorakozott az utcán, majd zenélni kezdtek, műsorukat az erkélyen várakozó adóellenőr és a hangos zenére, énekre összesereglett szomszédok végighallgatták.

A megrendelő ellenőr megköszönte a szerenádot, kifizette a zenészeknek az előre meghatározott díjat, de erről nem kapott bizonylatot. A társasházból kiérkező ellenőrtársával igazolták magukat, és megkezdték az ellenőrzést. A zenészek először azt hitték, "kandi kamerával" filmezik őket, de hamar belátták, hogy valóban az adóhivatal ellenőreivel állnak szemben. Itt is kiderült, hogy a zenészek adószám kiváltása nélkül végezték a tevékenységüket, ezért nem is volt lehetőségük nyugtát kiállítani.

A "Valentin-napi ellenőrzések" miatt kiszabható mulasztási bírság egymillió forintig is terjedhet - közölte az adóhatóság.