Nem akar összejönni a görög alku

Vágólapra másolva!
Az áprilisi választások utánra halasztanák az újabb görög hitelcsomag utalását az uniós pénzügyminiszterek, mert szerintük a görög vezetés nem elég elkötelezett a reformok iránt. A hitelcsomag folyósítása nélkül azonban Görögország márciusban csődbe juthat.
Vágólapra másolva!

Nem bíznak a görögökben az eurózóna pénzügyminiszterei, ezért azt vizsgálják, hogyan lehetne elhalasztani a mentőcsomag újabb részletét - írja internetes oldalán a Reuters. A hírügynökség forrásai szerint felmerült az is, hogy a görög választásokig, vagyis legalább áprilisig elhalasztják a 130 milliárd eurós mentőcsomag következő részletét. Az uniós pénzügyminiszterek szerint a görög politikai elit nem elég elkötelezett az előírt költségcsökkentés iránt, és láthatóan nem akarja bevezetni a népszerűtlen intézkedéseket.

Bár az Európai Unió ragaszkodik ahhoz, hogy Görögország adjon írásos garanciát arra, hogy az áprilisi választások után is teljesítik a hitelcsomag feltételeit, a görög konzervatív párt vezetője nem írta alá a dokumentumot. Részben emiatt halasztotta el szerdára tervezett ülését az eurózóna pénzügyminisztereit tömörítő Eurogroup.

A hitelcsomag folyósítása nélkül Görögország márciusban csődbe juthat. A kiszivárgott javaslat éppen ezért úgy tervez, hogy a görögök addig megállapodnak magánhitelezőikkel, és kevesebb, később lejáró kötvényt adnak a korábban vásároltakért cserébe. Így 100 milliárd euró hitelt engednének el a görögöknek, és a maradékot is később kéne csak visszafizetniük. A Reuters tudósítása szerint ez lehetővé tenné, hogy a görög kormánynak márciusban ne kelljen visszafizetnie 14,5 milliárd eurós hitelét.

A görög államcsőd elkerülése érdekében Athénnak szüksége van egy 230 milliárd eurós mentőcsomagra, amelyből 130 milliárd friss hitel, a bankok által leírt adósság pedig 100 milliárd euróra rúg. A görög parlament által elfogadott megszorítás 15 ezer fős elbocsátást jelent a közszférában, emellett 20 százalékkal csökkentenék a minimálbért, amely így 600 euró (175 ezer forint) lenne, és liberalizálnák a munkavállalásról szóló törvényeket.