Svájcnak így is túl erős a frank

Vágólapra másolva!
A svájci gazdasági miniszter szerint a frank a jelenlegi árfolyamán is túlértékelt. A jegybank tavaly szeptemberben 1,20 svájci frankban maximálta az euró árfolyamát, de a jegyzés pénteken is ennek a szintnek a közelében mozgott.
Vágólapra másolva!

A svájci frank árfolyama jelenleg is lényegesen a vásárlóérték-paritás felett van, és a svájci jegybank döntése az árfolyam-tűréshatár rögzítésére "helyes és fontos" gazdasági lépés volt - fogalmaz Johann Schneider-Ammann svájci gazdasági miniszter egy gazdasági kiadvány számára írott dolgozatában.

A svájci frank árfolyamának erőteljes és gyors ütemű emelkedése szinte mindegyik jelentős devizával szemben "akut veszélyt" jelent a svájci exportőrökre nézve - állapítja meg a miniszter.

Johann Schneider-Ammann csütörtökön Varsóban is arról beszélt, hogy a svájci frank túlértékelt, és a kormány azt szeretné, ha az exportőrök érdekeit figyelembe véve gyengébb lenne a nemzeti fizetőeszköz.

A svájci jegybank tavaly szeptember 6-án 1,20 svájci frankos euróárfolyamnál rögzítette a frank árfolyamának "tűréshatárát" a defláció megakadályozása és a recesszió elhárítása érdekében azt követően, hogy a frank alig néhány hónap leforgása alatt 20 százalékkal erősödött az euróval szemben. Az euró/svájci frank árfolyam pénteken 1,2070 közvetlen környezetében ingadozott.