Soros: Rossz irányba vezeti Európát Merkel

Soros György, magyar származású amerikai üzletember
Vágólapra másolva!
A magyar származású üzletember, Soros György szerint a bajba került uniós országokat tőkeinjekcióval kellene segíteni, nem csak szigorú takarékoskodást elvárni tőlük. A befektető egy német hetilapnak adott interjúban arról is beszélt, hogy a Nemzetközi Valutalap nélkül kellene megoldani az Európai Unió országainak gazdasági problémáit.
Vágólapra másolva!

Soros György szerint az Angela Merkel német kancellár fémjelezte válságkezelés nem jó, mert a bajba került országokban tőkeinjekciókkal is kellene támogatni a gazdasági növekedést, nem csak szigorú takarékosságot kényszeríteni rájuk. "Csodálattal adózom Merkelnek erőteljes vezető szerepéért, de sajnos rossz irányba vezeti Európát" - idézi a Spiegel című német hetilap legújabb száma a magyar származású amerikai befektető nyilatkozatát. E kettős megközelítés - takarékosság és tőketámogatás - nélkül "megismételjük azokat a hibákat, amelyek Amerikát az 1929-es nagy válságba sodorták. Angela Merkel ezt egyszerűen nem érti" - fogalmazott Soros.

Az üzletember szerint hiba magas kamatra adni mentőhiteleket Görögországnak, mert "ez azt jelenti, hogy az ország menthetetlenné válik. Ugyanez lesz Olaszországgal is, ha ráhúzzuk az országra a magas kamatok kényszerzubbonyát". Ha Görögország fizetésképtelen lenne, "akkor az emberek megrohanják a bankokat Olaszországban és Spanyolországban, és akkor Európa felbomlik" - vélekedett Soros.

Úgy vélte, hogy az európai vezetők végül is megmentik Görögországot, nehogy ez a forgatókönyv valóra váljon. "Európának olyan helyzetben kellene lennie, hogy maga oldja meg a problémáit a Nemzetközi Valutaalap (IMF) további segítsége nélkül" - mondta végezetül Soros György a német hetilapnak.

Az euróválságról szóló összes [origo]-s cikket itt olvashatja.