Így lehet több és olcsóbb hitel

Vágólapra másolva!
A beszűkült hitelezés élénkítésére három új fegyvert vet be a jegybank, amely mind a cégeken, mind a lakásvásárlást tervező lakosságon segíthetne. Simor András azonban arra figyelmeztett, hogy nem csodafegyvereket vetnek be, önmagukban nem oldják meg a problémákat.
Vágólapra másolva!

Új eszközöket vet be a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a hitelezés élénkítésére. A jegybank szerdai közleménye szerint az eszközöket a bankok hitelezési képességének az elmúlt időszakban tapasztalt gyengülése ellen vetnék be.

A hitelezés élénkítése kedvezően hatna a gazdasági növekedésre, mivel a cégek a beruházásaikhoz, a lakosság a fogyasztásához nyerhetne forrásokat ezáltal. A jegybanki közleményből az derül ki, hogy az MNB mind a vállalati, mind a lakossági hitelezés élénkítésére koncentrál.

Az MNB kétéves lejáratú fedezett hitellel, univerzális jelzáloglevél vásárlási programmal és a fedezeti kör bővítésével akarja serkenteni a hitelezést. Simor András a Portfólió.hu-nak adott interjút a lépésekről. Ebben a jegybankelnök azt mondta, hogy az MNB elkülönítve kezeli azt a problémát, hogy a bankok tudnak-e hitelezni (hitelezési képesség) attól a problémától, hogy akarnak-e hitelezni (hitelezési hajlandóság).

Simor szerint a jegybank arra nem tud hatni, hogy a cégek és az emberek szívesebben vegyenek fel hiteleket, ez a bizonytalan gazdasági környezettel és az alacsony kockázatvállalási hajlandósággal kapcsolódik össze. A hitelezési képességen azonban tud javítani a jegybank, és a tapasztalatok szerint az elmúlt év végén ez a probléma is erősebbé vált, ezért lépett az MNB.

Simor András tovább bontotta a hitelezési problémát. Szerinte a hitelezési képességet egyrészt rontja a tőkekorlátozás, vagyis az, hogy a bankok a tőkéjük kisebb részét tudják hitelezésre fordítani. Ez Simor szerint a bankadóra, a végtörlesztésre és a hitelportfólió romlására vezethető vissza. Hozzátette, hogy ezzel a résszel a jegybank nem tud foglalkozni, viszont a másik felével, a forrásellátottsággal igen.

Az MNB közleménye szerint forrást azzal tudnak nyújtani, hogy hosszabb lejáratú eszközöket biztosítanak. A jegybank kétéves lejáratú eszközt nyújt azoknak a bankoknak, amelyek bővítik a vállalati hitelezést. Simor a Portfólió-interjúban azt mondta, ez önmagában nem elég a vállalati hitelezés beindulására. "Ez az eszköz nem csodafegyver, ha rendelkeznénk ilyennel, akkor egyébként is bevetettük volna már, vagyis nem fogja egy csapásra megoldani a gazdaság hitelellátottságának összes problémáját" - mondta.

A lakossági hitelezést a jelzáloglevél-vásárlással segítené az MNB. Ehhez a kormány segítségére is szüksége van a jegybanknak - derült ki a közleményből. A forint alapú lakáshitelezéshez tudna forrást biztosítani a jegybank a jelzáloglevél-vásárlásaival, de ehhez jogszabályokat kellene módosítani.

Simor András interjújából kiderül, hogy a jogszabályok jelenleg akadályozzák, hogy a bankok jelzálogleveleket bocsássanak ki, mert csak közvetítő intézményeken keresztül, súlyos adminisztrációs terhek árán tehetik ezt meg. A jogszabálymódosítással azt kellene elérni, hogy a bankok közvetlenül is bocsáthassanak ki ilyen jelzálog-leveleket, vagyis egyszerűsödjön a folyamat.