Semmis az Emfesz eladása

Vágólapra másolva!
A Kúria ítélete szerint a korábbi ügyvezetőnek három éve nem volt joga eladni üzleti részesedését. A korábbi ügyvezető szerint viszont a döntés nem teljesen végleges.
Vágólapra másolva!

A Kúria hétfői ítéletében semmissé nyilvánította az Emfesz Első Magyar Földgáz- és Energiakereskedelmi Kft. adásvételi szerződését, és egyedüli tulajdonosként a ciprusi bejegyzésű Mabofi Holdings nevű céget visszahelyezte jogaiba - közölte a Mabofi Holdings hétfőn.

A Kúria öttagú tanácsa helybenhagyta az első fokon meghozott és a másodfokon jogerőre emelkedett döntést, miszerint Góczi István korábbi ügyvezetőnek 2009. április 28-án nem volt joga eladni a Mabofi 100 százalékos üzletrészét a svájci bejegyzésű RosGas AG-nak.

Az Emfesz a második legnagyobb gázkereskedő cég volt, de 2011. január 5-én a Magyar Energia Hivatal felfüggesztette a cég gázkereskedői engedélyét, mert a rendszerirányító FGSZ Földgázszállító Zrt. felfüggesztette az Emfesszel kötött szerződést. Végül a hivatal bevonta az engedélyt.

Góczi István az EMFESZ ügyvezető igazgató szerint a Kúria döntése sem teljesen végleges. "Salamoni döntés született, mert az ítéletben benne van, hogy egy választott bíróságnak is lehet joghatósága a kérdés fellett. Moszkvában pedig zajlik egy választott bírósági eljárás, ahol márciusban várható ítélet" - jelentette ki az [origo] kérdésére. Góczi azt is hozzátette, hogy minden esetben végre fogják hajtani a jogerős ítéletet.