Tehetetlen az új teher behajtásánál a NAV

Vágólapra másolva!
Januártól regisztráltatniuk kell magukat a vállalkozásoknak a helyi kamaráknál, ami mellé 5000 forintot be is kell fizetniük. Ha nem teszik meg, az adóhatóság feladata lesz behajtani a pénzt, a jelenlegi szabályok miatt azonban egyelőre nem teheti meg, mert az összeg önmagában túl alacsony az eljárás elindításához.
Vágólapra másolva!

Egyéni vállalkozó? Cége van? Akkor Önre is vonatkozik kötelező kamarai regisztráció, amiért cserébe szolgáltatások járnak. Ön igénybe venné ezeket? Kérjük, írja meg erre a címre a tapasztalatait!

Bár az adóhatóság feladata lenne a kötelező kamarai regisztráció mellé befizetendő pénz behajtása a nem fizetőktől, a jelenlegi szabályok szerint az összeg túl alacsony ahhoz, hogy a hatóság eljárást indítson.

Az adóhatóság feladata, hogy amelyik vállalkozás nem fizeti meg a kötelező kamarai regisztráció díját, attól hajtsa be a pénzt - mondta az [origo] kérdésére Varga Árpád, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnökhelyettese. Hozzátette, hogy a probléma a jogszabállyal az, hogy az adóhatóság csak legalább tízezer forintos közteher-elmaradásnál kezdeményezhet végrehajtást, míg a kamarai tagdíj éves összege ennek a fele.

"Amelyik vállalkozás nem fizeti meg ezt a viszonylag kis összeget, az vélhetően más közterheivel is elmaradásban van" - tette hozzá, vagyis ezáltal könnyebben lehet fellépni a renitens vállalkozásokkal szemben. Viszont ha valaki csak a regisztrációs összeggel tartozik az államnak (tehát semmilyen más, behajtandó tartozása nincs), az ellen a jelenlegi szabályok szerint nem indíthat eljárást a NAV, egy évig legalábbis biztosan nem. Varga ugyanakkor célzott arra, hogy hamarosan emiatt törvényváltoztatás lesz.

Adatbázis épül

A kötelező kamarai regisztráció ez év januárjában lépett életbe. Bár a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara kezdeményezésére a kötelező kamarai tagságot akarta bevezetni a kormány, az ipari és agrárérdekek eltérése miatt végül csak a regisztrációt vezették be.

Ez azt jelenti, hogy a cégeknek idén januártól márciusig kötelezően regisztrálniuk kell magukat a területi kamaránál. Az MKIK honlapján elérhető adatlap szerint a cégeknek meg kell adniuk többek közt a cégméret-kategóriájukat, a tevékenységi körüket, a székhelyük adatait és elérhetőségeiket. Emellett eldönthetik, hogy megadják-e a statisztikai létszámot és az árbevételükre, illetve a külkereskedelmi tevékenységükre vonatkozó adataikat.

Az adatokból a kamara egy adatbázist épít, amely Parragh László, az MKIK elnöke szerint a gazdaságfejlesztéshez szükséges, mivel szerinte az eddigi nyilvántartásokba kerülő adatok nem voltak frissek. A kormány eredeti indoklása szerint a regisztrációval lehetne szűrni a "jogellenesen, kontár módon működő, tisztességtelen és etikátlan piaci magatartást folytatókat".

Ingyenes szolgáltatások

A regisztrációval azonban a cégek nem válnak a kamarák tagjaivá. Ez annyit jelent, hogy a kamarai tisztségek megválasztásában részt vehetnek ugyan, de a tisztségekre nem pályázhatnak. A regisztráció ugyanakkor nem ingyenes, minden vállalkozásnak 5000 forintot kell befizetnie évente, illetve akkor, amikor az alapítás után nyilvántartásba veszi őket a cégbíróság.

A regisztráció fejében a kamara ingyenesen köteles szolgáltatásokat nyújtani. A díjmentes szolgáltatások közé tartozik a tanácsadás gazdasági, pénzügyi, adózási, hitelhez jutási kérdésekben, az üzleti partnerkeresés és a pályázatfigyelés.

A pénzt a területileg illetékes kamarához kell befizetniük a vállalkozásoknak, de az összeg köztartozásnak minősül, ezért a NAV hajtja be. Ehhez viszont - ahogyan a csütörtöki sajtótájékoztatón elhangzott - jogszabály-módosításra lesz szükség, mivel 5000 forintért jelenleg nem indíthat eljárást a NAV.