Óvodát és toronyházat is árulnak az eladósodott városok

Vágólapra másolva!
A finanszírozási gondokkal küszködő önkormányzatok idén bevételeik növelése érdekében szeretnék felgyorsítani a tulajdonukban lévő ingatlanok értékesítését. A piacra zúduló kínálat azonban újabb árcsökkenést hozhat.
Vágólapra másolva!

Bérlakások, üzletek, ipari területek, üdülők és telkek mellett az idei önkormányzati kínálatban bezárt iskolák, kultúrházak, korcsolyapálya, gyógyfürdők, sőt repülőtéri földterületek is szerepelnek, és megvan az esélye annak is, hogy hamarosan egészségügyi intézményekkel bővül a kínálat - írja a Napi Gazdaság.

A lap hétfői száma szerint az egyre nagyobb finanszírozási gondokkal küszködő önkormányzatok idén bevételeik növelése érdekében szeretnék felgyorsítani a tulajdonukban lévő ingatlanok értékesítését. Ingatlanközvetítők szerint azonban a piacra zúduló kínálat újabb árcsökkenést hozhat.

Pécs 47 milliárd forintos költségvetését például csak úgy lehet egyensúlyban tartani, ha az önkormányzat legalább hárommilliárd forint bevételre tesz szert ingatlaneladásokból. Döntés van arról, hogy az önkormányzat az összes forgalomképes ingatlant átadja a városi vagyonkezelőnek - írja a lap.

A Napi Gazdaság szerint Nagykanizsán az első körben mintegy százmillió forint értékű csomag kerül piacra, benne az a tízemeletes, rossz állapotú toronyház is, amelyet már évek óta árul a város.

Hódmezővásárhelyen elsősorban a már bezárt óvodát, iskolát, tanműhelyt adnák el, olyan épületeket, amelyeknek az őrzése csak viszi a pénzt - írja a lap.

Veszprém és Szentkirályszabadja tárgyalásokat kezdett az összesen több mint 400 hektáros légibázis hasznosításáról, miután korábban már eldőlt, hogy nem épül nemzetközi repülőtér Szentkirályszabadján.

A lap megjegyzi, hogy Győr ugyan nem tartozik az eladósodott városok közé, ennek ellenére a közelmúltban több mint 1,5 milliárd forint értékű ingatlancsomagot hirdetett meg.