Szerdán megalakul a versenyszféra konzultációs fóruma

Vágólapra másolva!
Az MSZOSZ részvétele kérdéses volt, de a szakszervezet végül mégis részt vesz az új konzultációs fórumon.
Vágólapra másolva!

Megalakul szerdán a versenyszféra és a kormány állandó konzultációs fóruma, amelyen a jövőben a munka világát érintő kérdésekről egyeztet a kormány a versenyszféra munkaadói és munkavállalói érdekképviseleteivel - közölte Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára. Az államtitkár elmondta, az alapszabályt szakszervezeti részről a Liga Szakszervezetek, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ), valamint a Munkástanácsok Országos Szövetsége (MOSZ) vezetői, a munkaadói érdekképviseletek közül pedig az Általános Szövetkezetek és Kereskedelmi Társaságok Országos Szövetségének (ÁFEOSZ), a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) vezetői írják alá. A fórum első ülése várhatóan két hónapon belül lesz.

Az MSZOSZ - amelynek részvétele kérdéses volt a fórumon - elnöke, Pataky Péter megerősítette: az MSZOSZ elnökségének keddi döntése alapján felhatalmazást kapott a megállapodás aláírására, és részt vesznek az állandó konzultációs fórum munkájában.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter tavaly decemberben jelentette be, hogy létrejön a versenyszféra és a kormány új állandó konzultációs fóruma, amely arra lesz hivatott, hogy a versenyszektorban a munkaadók, a munkavállalók és a kormány álláspontját egyeztesse. A miniszter akkor hangsúlyozta, hogy a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács (NGTT) továbbra is működik, ez a kerete az új érdekegyeztetési rendszernek. Szólt arról is, hogy az új érdekegyeztető fórum mellett létrehoznak egy monitoring bizottságot is, amely elemzéseket, jelentéseket készít például az új Munka törvénykönyve, az adórendszer, vagy épp a szakképzési törvény gyakorlati működéséről.

Az érdekegyeztetési rendszer átalakításáról és Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanácsról szóló törvényt tavaly fogadta el a parlament. Az új testület az Országos Érdekegyeztető Tanácsot, a Gazdasági és Szociális Tanácsot, valamint a Gazdasági Érdekegyeztető Fórumot váltja fel, és évente legalább négyszer ülésezik majd. Az új testület döntéseket nem hoz, konzultációs, javaslattevő és tanácsadó feladata lesz. A lépésre a Nemzetgazdasági Minisztérium szerint azért van szükség, mert az Országos Érdekegyeztető Tanács nem működött hatékonyan.