Matolcsy: Majd az erősebb forinttól lesz olcsóbb a benzin

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter
Vágólapra másolva!
A nemzetgazdasági miniszter szerint a kormány mindent megtett az üzemanyagok árának lehető legalacsonyabban tartásáért. Matolcsy György egy képviselői kérdésre írásban válaszolva kijelentette: az emelés révén csökkent a benzin és a gázolaj adómértéke közötti különbség, így csökkent azok hátránya, akik benzinüzemű gépjárművel közlekednek
Vágólapra másolva!

"Kíván-e bármit tenni az állam az üzemanyag árának csökkentése érdekében?" - kérdezte Oláh Lajos független országgyűlési képviselő a tárcavezetőtől. Matolcsy György a parlamenti honlapon közzétett válaszában az üzemanyagok jövedéki adóját illetően kitér arra: uniós előírás vonatkozik arra, hogy mekkora az az adóösszeg (minimumadó), amelyet mindenképp el kell, hogy érjen a tagállami adószint. A benzinár jelenlegi viszonylag magas szintje mellett egy - az uniós adóminimum által jelentett korláton belüli - néhány forintos jövedékiadó-csökkentés egyrészt nem jelentene tartós megoldást az üzemanyagárak problémájára, másrészt nem lenne garantálható az adócsökkentés hatásának fogyasztói árakban történő érvényesülése - közölte a miniszter.

Mint írta, érezhető hatása csak egy nagymértékű adócsökkentésnek lenne, erre azonban egyrészt az uniós jövedéki adóminimum elérésére vonatkozó kötelezettség nem biztosít lehetőséget, másrészt az adócsökkentés a költségvetést jelentős jövedéki adóbevételektől fosztaná meg.
Tájékoztatásában kitér arra, hogy a benzin jövedéki adója 2010. január 1., azaz az előző kormány adóemelése óta változatlanul 120 forint literenként, a gázolaj jövedéki adójának 2011. november 1-jével történt - 13 forinttal, literenkénti 110,35 forintra - emelése pedig elsősorban
költségvetési okok miatt történt meg.

Megjegyezte: az emelés révén csökkent a benzin és a gázolaj adómértéke közötti különbség, így csökkent azok hátránya, akik benzinüzemű gépjárművel közlekednek. "A kormány - az uniós jog és a racionalitás szabta keretekre figyelemmel - mindent megtett és meg is tesz az üzemanyagárak lehető legalacsonyabb szinten tartása érdekében" - összegzett Matolcsy György.

Úgy vélte, bár a kormány nem képes direkt eszközökkel befolyásolni a forint árfolyamát, meggyőződése, hogy a költségvetési hiány GDP-hez mért 3 százalék alatt tartása, továbbá az államadósság csökkentése erősödő forintárfolyamhoz vezet, s közvetve okozhatja az üzemanyagárak forintban kifejezett összegének csökkenését.

A Mol legutóbb szerdán emelte az üzemanyagok árát. Így egy liter 95-ös benzin átlagára 425, a gázolajé 436 forint.