Matolcsy: 130 milliárd forint jut béremelésre a költségvetésből

Vágólapra másolva!
Kétlépcsős bérkompenzációs mechanizmust dolgozott ki a kormány a munkavállalókkal és a munkaadókkal folytatott megbeszélésén. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter elmondta, hogy erre összesen 130 milliárd forintot különített el a kormány a 2012-es költségvetésben. Ez kilencmilliárd forinttal több, mint amit korábban közöltek.
Vágólapra másolva!

Többlépcsős bérkompenzációs mechanizmusról állapodott meg a kormány a munkavállalók és a munkáltatók képviselőivel az idei első egyeztetésen - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a tárgyalás után tartott sajtótájékoztatón.

A miniszter azt mondta, hogy az idén megtörténik a teljes átállás az egykulcsos, arányos adórendszerre, és mivel szerinte a munkavállalók nem járhatnak rosszul, meg kell kezdeni a bérkompenzációt.

Az állam vállalja annak a költségét, hogy a közszférában dolgozó, 216 ezer forint alatti jövedelmi sávban keresők ne járjanak rosszabbul, a versenyszférában pedig ajánlásokat tettek a bérkompenzációra - mondta a miniszter.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Matolcsy György a hétfői tájékoztatón elmondta, hogy a bérkompenzációt minden esetben a gyermekvállalási kedvezmény nélkül kell majd számolni. Azt ajánlja a kormány, hogy a versenyszférában munkaadók hajtsák végre a minimálbér-emelést, és azt is, hogy ha a 216 ezer forintig terjedő bérig öt százalék felett emelnek a munkaadók, akkor a többletterhet az állam teljes mértékben megtéríti - jelentette ki. Matolcsy elmondta, hogy a bérkompenzáció összesen 130 milliárd forintjába kerül a költségvetésnek, ezt a részt el is különítették rá.

A miniszter elmondta, hogy a kompenzációt két lépcsőben hajtják végre a versenyszférában, először három százalékig kompenzálja az alacsony béreket, majd a második lépcsőben egyéni kompenzációt kapnak azok, akik kimaradtak a béremelésből.

Január közepén Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára még arról beszélt, hogy a kormány 21 milliárd forintot szán a 2-3 százalékos, és 100 milliárd forintot az 5 százalék fölötti bérkompenzációra.

Az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutaalappal folytatott tárgyalásokról azt mondta, hogy az IMF filozófiája is változóban van, Christine Lagarde IMF-főigazgató friss szelet hozott a valutaalap működésébe.

Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke a sajtótájékoztatón azt mondta, hogy az alapelvekben sikerült megállapodni, és a következő hónapok feladata lesz a gyakorlatba való átültetés. Úgy látjuk, hogy a cégek többsége végre fogja hajtani a béremelést, hiszen aki nem teszi, kizárhatja magát az állami támogatásból és a közbeszerzésből.

Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke azt mondta, figyelni fogják, hogy a cégek a teljesítményalapú bérezésnél is betartják-e az ajánlásokat.

A Miniszterelnökségen tartott egyeztetésen ott volt Orbán Viktor miniszterelnök is, de a sajtótájékoztató előtt távozott.