Másfél milliárdos csirkegyár nyílt Zalában

Vágólapra másolva!
Több száz milliós pályázati támogatás elnyerése után felavatták a baromfifeldolgozót a Zala megyei Pacsán. A beruházás 1,5 milliárd forintba került, több mint százan dolgozhatnak majd az üzemben, amely termékeit többek közt a CBA, a Metro és a Spar boltjai is vásárolják majd.
Vágólapra másolva!

Áprilistól várhatóan hetente már 10-12 ezer pulykát és 25-30 ezer csirkét dolgoznak fel a termelői és beszállítói szövetkezésből létrejött Zalai Baromfifeldolgozó Kft. pacsai üzemében.

Bedő Tibor, a Zalai Baromfifeldolgozó Kft. ügyvezetője az 1,5 milliárd forintos beruházás eddigi történetét felelevenítve szólt arról, hogy 2008-ban öt szövetkezet és két takarmánykeverő, valamint néhány magánszemély alapította meg a vállalkozást 270 millió forintos jegyzett tőkével. Még abban az évben 401 millió forintos élelmiszeripari támogatást nyertek, 2011-ben pedig 120 munkahely létrehozására, s benne 10 roma foglalkoztatására további 224 millió forintot nyertek pályázatukkal.

A pacsai zöldmezős beruházás építkezése 2010-ben indult a ZÁÉV kivitelezésében, a hiányzó összeget az OTP Bank finanszírozta. A próbaüzem a múlt év novemberében, 60 emberrel indult, mára azonban már 142 alkalmazottat foglalkoztatnak.

A tervek szerint áprilistól hetente 10-12 ezer pulykát és 25-30 ezer csirkét dolgoznak fel Pacsán, az év második felétől pedig már 12-14 ezer pulyka és 35-50 ezer csirke feldolgozását remélik. Készítményeiket Magyarországon többek között a CBA, a Metro és a Spar üzleteiben árusítják, de szállítanak német, szlovák, cseh, lengyel, román és szlovén üzletekbe is - tette hozzá Bedő Tibor. A gyárat Fazekas Sándor agrárminiszter avatta fel.