Orbán békülékenysége áprilisi IMF-megállapodást eredményezhet

Vágólapra másolva!
Áprilisban, de legkésőbb júniusban megköthetik az EU-IMF-megállapodást- jósolják londoni piaci elemzők, akik szerint a magyar kormányon végül felülkerekedik a gyakorlatiasság.
Vágólapra másolva!

A magyar hatóságok meg fogják tenni az IMF-EU-megállapodáshoz szükséges engedményeket, és áprilisra létrejöhet az egyezmény egy 15-20 milliárd eurós készenléti csomagról - jósolták hétvégi helyzetértékelésükben londoni felzárkózó piaci elemzők, akik szerint ebben az esetben a Magyar Nemzeti Bank (MNB) év végéig visszafordíthatja az eddigi kamatemeléseket.

A Morgan Stanley bankcsoport közgazdászai elemzésükben azt írták, hogy bár valószínűleg "soha nem lesz felhőtlen a viszony" Magyarország, az EU és az IMF között, de a magyar kormány részéről végül "felülkerekedik a pragmatizmus". A döntéshozatal "nagymértékben Orbán Viktor miniszterelnök személye köré koncentrálódik". A magyar kormányfő mostanában tapasztalható "békülékeny hangvétele" a legerőteljesebb jelzés arra, hogy a megállapodás végül létrejön - vélekedtek.

A Fidesz támogatottságának a legutóbbi közvélemény-kutatási adatok alapján tapasztalható stabilizálódása arra vall, hogy a választók nem a gyengeség jelének látják a nemzetközi hitelezőkkel szembeni békülékenyebb hozzáállást. Ez is érv amellett, hogy miért az e hitelezőkkel kötendő megállapodás jelentené a legésszerűbb cselekvést a kormány számára - áll a Morgan Stanley elemzésében.

Az elemzők megerősítették azt az előrejelzésüket, hogy ha az IMF-EU-egyezmény legkésőbb áprilisig létrejön, akkor a jelenlegi, hétszázalékos MNB-alapkamat valószínűleg a kamatszint tetőzését jelenti, és ha a külső kockázatokat sikerül egy "méretes" - 15-20 milliárd eurós - elővigyázatossági jellegű készenléti megállapodással kordában tartani, akkor az MNB 2012 végéig "legalább" a legutóbbi, tavaly novemberben és decemberben végrehajtott egy százalékpontnyi kamatemelést vissza tudja venni. A Morgan Stanley londoni elemzői ennek alapján az idei év végére hatszázalékos MNB-alapkamatot várnak.

A Barclays Capital felzárkózó piaci elemzőinek legutóbbi előrejelzése szerint június tűnik "ésszerűen" feltételezhető célhónapnak az új megállapodás hatályba lépésére, figyelembe véve a kért törvénymódosítások végrehajtásához és az ezek kiértékeléséhez szükséges időt.