Idén 30, jövőre 120 milliárdos kiigazítás jön

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter érkezik meghallgatására az Országgyűlés számvevőszéki és költségvetési bizottságának rendkívüli ülésén
Vágólapra másolva!
Idén és jövőre összesen 150 milliárd forintot tesznek ki azok a takarékossági intézkedések, amelyek kedd este jelentek meg a Magyar Közlönyben - derült az NGM szerdai sajtótájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

Idén 30, jövőre 120 milliárd forintos kiigazítást hajt végre a kormány - jelezte a Nemzetgazdasági Minisztérium költségvetésért felelős helyettes államtitkára a tárca online sajtótájékoztatóján a Portfolio.hu kérdésére válaszolva. Banai Péter szerint ekkora a tegnapi Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat költségvetési egyenlegre gyakorolt hatása. A lépést azért hozta meg a kabinet, mert tartani kívánja az idei 2,5, valamint a jövő évi 2,2 százalékos GDP-arányos deficitcélt, jelezte a helyettes államtitkár.

Ezeket a számokat a kormányhatározat nem tartalmazza, viszont az idei 30 milliárd egybevág az [origo] tegnapi értesülésével. A 2013-as hiánycsökkentő hatást a kormányszóvivői iroda közleménye említi, amelyet azt követően adtak ki, hogy Brüsszel a Magyarországot megillető kohéziós pénzekből durván 150 milliárd forint befagyasztására tett javaslatot.

Az NGM pár órával korábbi közleménye még tagadta, hogy kiigazítást hajtana végre a kormány, szerintük nincs másról szó, csak megerősítik az idei költségvetést.