Hétfőn újra megmentik a görögöket

Vágólapra másolva!
Hétfőn eldőlhet a görög adósságrendezés és mentőcsomag sorsa, a piacok az egyeztetés előtt bíznak a megoldásban, ez pedig az árfolyamok emelkedésén látszik. A görög mentőcsomagról szóló döntés a forint árfolyamát is kedvezően befolyásolhatja.
Vágólapra másolva!

Több hónapos egyeztetés, halasztások után az eurózóna pénzügyminiszterei hétfőn tárgyalnak, és a várakozások szerint döntenek a 130 milliárd eurós görög mentőcsomag folyósításáról, amely kulcsfontosságú a nemzetközi befektetői hangulat, ezen keresztül a forint árfolyama szempontjából.

A görög adósságrendezésnek két fontos eleme van, az egyik egy új hitel, a másik pedig az adósságleírás. Utóbbi azt jelenti, hogy a görög államadósság felét elengedik a magánhitelezők, elsősorban külföldi bankcsoportok, a másik felét pedig új, harmincéves lejáratú kötvényekre váltják. A Nemzetközi Valutaalap kalkulációi alapján a görög államadósság a kötvénycserével 100 milliárd euróval mérséklődne, és a jelenlegi 160 százalékos GDP-arányos adósságmutató 2020-ra még így is csak 129 százalékosra mérséklődne.

A hitelezők azonban egyre kevésbé bíznak a görögökben. A KBC Equitas brókercég hétfő reggeli elemzése idézi a német Süddeutsche Zeitung napilapot, a cikk szerint a görögök belemennének az úgynevezett letéti számlás megoldásba. Ez azt jelentené, hogy az állami bevételek egy részét erre a számára utalnák, és kötelezően hitel-visszafizetésre fordítanák a beérkező összegeket.

Külön adósságszámla

A miniszterek eredetileg múlt hét szerdán egyeztettek volna a görög hitel folyósításáról, ám azt elhalasztották részben amiatt, mert a testület nem kapta meg a görög pártvezetőktől a reformok végrehajtásához szükséges biztosítékot. A szocialista PASZOK párt vezetőjével, Jeórjiosz Papandreuval ellentétben Antonisz Szamarasz görög konzervatív pártvezető nem írta alá azt a dokumentumot, amely szerint az áprilisban esedékes előrehozott választások után a görög kormány végrehajtja a bejelentett megszorító intézkedéseket.

A görög kormány a hét végén hagyta jóvá azokat a takarékossági lépéseket, amelyek a nemzetközi szervezetek által legutóbb kért 324 millió eurós kiadáscsökkenést teszik lehetővé. Ha nem születne megoldás az adósságrendezésről, akkor ez egyet jelentene a csőddel. Az idő sürget, mert március 20-án Görögországnak egy nagyobb hiteltörlesztést kell teljesítenie, és saját forrásból nem lenne képes rá.

Stabilabb euró és forint jöhet

A görög ügy nagyban befolyásolja a nemzetközi piacok teljesítményét. Az európai tőzsdék erősödéssel kezdték a hétfői kereskedést, a befektetők ugyanis bíznak a megoldásban, így megszűnhet egy jelentős bizonytalansági tényező az európai porondon. A jó hangulatban a befektetők a kockázatosabbnak tartott eszközöket is szívesebben vásárolják, ennek köszönhetően a forint is erős - legutóbb tavaly szeptember végén, október elején látott - szinteken mozog.

A Commerzbank szerint, ha esetleg hétfőn nem születne megállapodás a görög adósságrendezésről, akkor a március elsején esedékes uniós konferencián még van lehetőség a korrekcióra. Más kérdés, hogy a kereskedők hogyan tolerálnák az újabb halasztást. Ha sikerül megegyezni hétfőn, akkor stabilizálódhat az euró és a feltörekvőpiaci devizák árfolyama, várhatóan gyengülne a dollár, a japán jen és a frank a nemzetközi piacon.

A görög válságról és az adósságrendezésről szóló cikkeinket itt olvashatja el.