Vágólapra másolva!
Több mint 1200 cég eddig 1,13 milliárd forintos spórolási lehetőséggel szembesült az energiahatékonyság területén, vagyis akár csak odafigyeléssel megtakaríthatnak pénzt. A cégek így átlagosan közel egymillió forintot takaríthatnak meg az energiaszámláikon anélkül, hogy komolyabb beruházásba kezdenének.
Vágólapra másolva!

Évente akár milliós összeget is spórolhatnak azok a vállalkozások, amelyek vállalják az energiahatékonysági intézkedéseket akár beruházások nélkül. A Get Energy Magyarország Kft. szerint az energiahatékonysági lépéseket tevő vállalkozások tapasztalatuk szerint átlagosan 4,3 százalékkal csökkentették energiafelhasználásukat.

Az eddig vizsgált 1254 cégnél összesen 1,13 milliárd forint éves megtakarítási lehetőséget találtak a Get Energy szakemberei, ami évi körülbelül egymillió forintot jelent átlagosan. A közel ötszázalékos energiahatékonysági javulással évi 50-60 milliárd forint megtakarítást érhetnek el a hazai vállalkozások.

Az energiahatékonysági lépéseket a Virtuális Erőmű Program (VEP) tűzte ki, amelynek irodája szerint az első akár 10 százaléknyi hatékonyságjavuláshoz nem is feltétlenül van szükség beruházásokra, elég, ha az energiahatékonyságot a céges kultúra és a mindennapok részévé teszik.

A célt felkaroló VEP-be belépő cégek először egy energetikai auditon esnek át, amely során szakemberek tárják fel az energiamegtakarítási lehetőségeket. Az iroda két címet tűzött ki a csatlakozó vállalkozások számára, amelyet minőségi megfeleléshez hasonló logóként használhatnak. A programba jelentkező és megtakarításokat vállaló cégek az "energiatudatos vállalat", a konkrét eredményeket elérők az "energiahatékony vállalat" címet kapják. Az idei címekre márciusig lehet pályázni.

Az eredményeket a VEP-iroda feldolgozza és minden vállalkozás számára elérhetővé teszi egyfajta tudásbázisként. A megtakarítási szintet számszerűsítve az állam is használható információkat szerezhet, amelyet az Unió felé tett vállalások igazolásánál is felhasználhat.