Vágólapra másolva!
A korábbi év 17 ezer forintja után a tavaly novemberi kampány során 12 600 forintra csökkent a kötelező biztosítások átlagdíja. A biztosítótársaságok erre az évre még a díjak stagnálását, de 2014-re már kisebb mértékű emelkedését valószínűsítik - közölte a Biztosítás.hu.
Vágólapra másolva!

Ismét meghaladta az egymilliót a novemberi kötelezőbiztosítás-váltások száma, a 17 000 forintról 12 600 forintra csökkenő átlagdíj még mindig tömegével mozgatta meg az autósokat - közölte a Biztosítás.hu alkuszcég. A kampányban 20 milliárd forinttal csökkent a kötelező biztosítók összesített díjbevétele.

A biztosítók közül az Uniqát választották a legtöbben - a társaság 180 ezer új szerződést kötött -, őket követi a K&H, a Posta és az Allianz Biztosító Zrt., társaságonként százezer darabot meghaladó új szerzéssel. A kampány során a váltók 90 százaléka ellenőrizte a díját az online szolgáltatók segítségével, míg a magánszemélyek biztosítóváltásának 50 százalékát intézték teljes körűen az internetes alkuszcégek.

A biztosítók a díjcsökkentést a károk vártnál kedvezőbb alakulásával indokolták, de a Biztosítás.hu szerint többen közülük valószínűleg veszteséges üzletágat lesznek kénytelenek elkönyvelni. Mindez a díjak jövőbeni növekedését vetíti előre - teszik hozzá.

A Biztosítás.hu által megkérdezett biztosítótársaságok az idei évre még a díjak stagnálását, de 2014-re már kisebb mértékű emelkedését valószínűsítik. A díjak emelkedésének kedvezhet majd az a tény is, hogy az évfordulót december 31-ről eltoló törvény miatt egyre több autós biztosítási évfordulója tér majd el az év végi dátumtól. Az egyes autósok így nagyobb eséllyel felejtik majd el év közbeni váltási lehetőségüket, ami kevésbé ösztönzi majd versenyre a biztosítótársaságokat.

A Biztosítás.hu az [origo] Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. partnere.