Csődbe ment az esztergomi közvilágítást kikapcsoló cég

Vágólapra másolva!
Több önkormányzat összesen kétszázmillió forinttal tartozik a cégnek, amely most fizetésképtelenné vált és csődvédelmet kért. A több város közvilágítását is ellátó Tivi kft szerint attól nem kell tartani, hogy lekapcsolják a közvilágítást az érintett településeken.
Vágólapra másolva!

Banki elszámolási vita miatt a fizetésképtelenség határára jutott az Esztergom és több más város közvilágítását ellátó Tivi Kft., a társaság ezért csődvédelmet kért - mondta az MTI-nek az ügyvezető hétfőn.

Drága Bálint közölte, az általuk ellátott települések egyikén sem kell tartani a közvilágítás korlátozásától a csődvédelem miatt. A társaságnak koncessziós szerződésekre alapozva 12 éves futamidejű banki hitele van, miközben néhány nagyobb önkormányzat összesen 200 millió forintot meghaladó összeggel tartozik a cégnek.

Az ügyvezető rámutatott, hogy a tartozásokból adódó gondok megoldásában a bankok nem segítettek, így likvid pénzkészletük jelentősen csökkent. Az utóbbi hónapokban rendszeresen fizetett viszont az esztergomi önkormányzat, amelynek 100 millió forintos, a korábbi városvezetés alatt felhalmozott tartozása van, de az esedékes számlákra két részletben 37 millió forintot átutalt.

Drága Bálint elmondta, ezt az összeget a Tivi Kft-t finanszírozó bank nem vezette át a folyószámlára, annak ellenére, hogy a társaságnak tartozása nem volt és a hitelszerződésben vállalt óvadéki számlán 28 millió forint állt rendelkezésre, melyhez csak a bank férhet hozzá.

"A bank, véleményünk szerint szerződést szegve, a jóhiszemű üzletvitelt sértve felmondta a szerződést és a nekünk utalt pénzt nem fizette ki. Így a fizetésképtelenség határára jutottunk. Szeretnénk partnereikkel csődegyezséget kötni és tevékenységünket folytatni - tette hozzá az ügyvezető.

A cégvezető azt mondta, hogy a huszonkét embert foglalkoztató Tivi Kft. 2011-es árbevétele 816 millió forint volt.

A cég tavaly novemberben kapcsolta ki a közvilágítást Esztergomban a város 170 millió forintos tartozása miatt.