Vágólapra másolva!
Jelentősen megugrott a pesszimista cégek aránya a K&H Bank felmérése szerint, 20 százalékponttal több cégvezető mondja, hogy romlani fog a helyzete. Az általános várakozás a válaszadók döntő többsége szerint az, hogy a válság mélypontja még nem érkezett el.
Vágólapra másolva!

Hatalmas pesszimizmus jellemzi a hazai kis- és középvállalkozásokat, pedig a korábbi felmérésekben már az óvatos optimizmus is megjelent. A K&H Bank 700 kkv vezetőjének megkérdezésével készült felmérése szerint a cégek háromnegyede most úgy látja, hogy a válság még nem érte el a mélypontját.

A K&H kimutatása szerint 26 százalékra esett a tavaly utolsó negyedévben azon válaszadók aránya, akik azt mondják, hogy a válság már elérte a mélypontját. A megelőző negyedévben még 37, azelőtt 56 százalék volt az, aki már legalább a stagnálásra vagy a fellendülésre számított.

Tavaly év elején a felmérésben részt vevők 28 százaléka, idén 15 százaléka mondta, hogy javulni fog a cége helyzete, míg a romlásra számítók aránya 14 százalékról 34 százalékra emelkedett.

A cégek döntő többségére érdemi hatással volt az elmúlt három év gazdasági visszaesése. A legtöbbször a megrendelések visszaesését emlegették problémaként, ezután a partnerek nemfizetése, majd a pénzügyi források körüli nehézségek jellemezték a vállalatokat. Ez alól a mezőgazdasági vállalkozások némileg kivételt jelentettek, náluk a vevői nemfizetések álltak az első helyen a problémák közt.