Bedobta a törülközőt az Erste-magánnyugdíjpénztár

MNYP, Magánnyugdíjpénztár, jogviszony fenntartásáról nyilatkozók az Országos Nyugdíjfolyósító Főigazgatóságnál 2011. január 31-én
Vágólapra másolva!
Az Erste Nyugdíjpénztár vezetősége azt javasolja a közgyűlésnek, jogutód nélkül végelszámolással szűnjön meg a magánpénztári ág. A tagok vagy egy másik pénztárba léphetnek át, vagy az államhoz vissza.
Vágólapra másolva!

Az Erste Nyugdíjpénztár vezetősége a magán-nyugdíjpénztári szektort érintő megváltozott szabályozási környezet, a gazdaságos működtetés ellehetetlenítése miatt azt a javaslatot tette a közgyűlésnek, hogy kezdeményezze a magán-nyugdíjpénztári ágazat végelszámolással történő jogutód nélküli megszüntetését 2012. július 1-jével - közölte az Erste Bank.

A hazai nyugdíjrendszer második pillérét jelentő magánnyugdíjpénztárakat érintő kedvezőtlen, tavaly év végi törvényi változások kényszerhelyzet elé állítják a piac szereplőit - mondta a bejelentést indokolva Mohr Lajos, az Erste Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója. Mivel az új szabályozás értelmében a magánpénztári befizetések továbbra is az állami alapba folynak, a magánpénztáraknak nincs bevételük, amiből működhetnének. Emiatt az Erste Nyugdíjpénztár magánpénztári ágazatának működtetése hosszú távon nem tartható fenn, csak abban az esetben, ha a pénztártagok önkéntesen támogatnák az ágazat működését, ami viszont nem elvárható.

Az Erste Nyugdíjpénztár február 28-ig levélben tájékoztatja a magán-nyugdíjpénztári ágazat tagjait a jogszabályi változásokról, az állami nyugdíjrendszerbe történő átlépés lehetőségéről és a végelszámolásról.

Az Erste Nyugdíjpénztár egyre népszerűbb önkéntes pénztára továbbra is működik, sőt bővíti tevékenységét - áll a pénztár közleményében. Mint írják, az önkéntes pénztári megtakarítások népszerűsége érezhetően nő az utóbbi időben. A befizetések után járó 20 százalékos adókedvezmény (maximum 100 ezer forint), a magas és kamatadómentes elérhető hozam, a megtakarítás örökölhetősége és az alacsony költségek komoly vonzerőt jelentenek az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarításnak.

Az Erste-magánpénztártagok két dolgot tehetnek: vagy egy még működő magánpénztárba jelentkeznek és átviszik a felhalmozásukat, vagy az államhoz visszatérnek. Az állami pillérbe való visszalépés normál időben is lehetséges lenne, de nemrég a kormány ismét minden magán-nyugdíjpénztári tagnak megnyitotta a visszalépés lehetőségét. A jogszabály szerint amelyik pénztártag kitart a magánpénztári ágnál, az csak 75 százalékos állami nyugdíjra lesz jogosult az államhoz visszatérő személyekre irányadó 100 százalékkal szemben, vagyis, mondják nyugdíjszakértők, a 102 ezer pénztártag zöme vélhetően otthagyja a pénztárát, és csak azoknak éri meg maradni, akik nagy vagyont halmoztak fel és kevés évük van a nyugdíjba menetelig.

Nem az Erste az első, amely a tavalyi nyugdíjállamosítás után fennmaradt magánpénztárak közül lehúzza a rolót. Tavaly a Generali már beolvadt a Dimenzióba, aztán a Honvéd, a Postás, és az Évgyűrűk magánpénztár lépett frigyre a CIG Pannóniával. És könnyen lehet, hogy nem is az utolsó bezárást látjuk, ugyanis egyre több hír érkezik arról, hogy más nyugdíjpénztárak is fontolóra vették, hogy bezárják a boltot, mert - tagdíjbefizetés híján - nem rentábilis a pénztárak fenntartása, többe kerül a működtetésük, mint amennyi díjat levonhatnak a tagoktól.