Az NGM szerint minden rendben van az étkezési utalványokkal

Cafeteria, kafetéria, fizetésen kívüli juttatás, Erzsébet-utalvány, meleg és hideg ételek vásárlására
Vágólapra másolva!
Brüsszel vizsgálódni kezdett, nem diszkriminatív-e a SZÉP-kártya és az Erzsébet-utalvány. Matolcsyék szerint ilyesmiről szó sem lehet.
Vágólapra másolva!

A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint semmi baj nincs az új étkezési utalványok rendszerével, amellyel kapcsolatban az Európai Bizottság vizsgálódni kezdett.

Az egész ügy onnan indult, hogy egyes piaci szereplők bepanaszolták Magyarországot Brüsszelnél, mondván, diszkriminatív rendszert állított fel a magyar kormány januártól. A SZÉP-kártyára utalt összeget étkezésre, rekreációra és szálláshely-szolgáltatásra lehet felhasználni, eddig három bank, az OTP, a K&H és az MKB bocsátott ki ilyen kártyát. Az Erzsébet-utalványt csak hidegétkezésre, illetve ételek bolti vásárlására lehet felhasználni, de az elfogadóhelyek körül áll a bál.

Az Erzsébet-kártya kibocsátója, a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány (MNÜA) tárgyal a kereskedőkkel, amelyek elfogadhatják az utalványokat. A hazai láncokkal 3 százalékos kereskedelmi jutalékban állapodtak meg, a nagyobb láncokkal pedig eleinte le sem ültek tárgyalni, majd később dupla árat, 6 százalékos jutalékot ajánlott fel. Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) azt állította, hogy ez egy teljesíthetetlen feltétel. Vámos György, az OKSZ főtitkára [origo]-nak azt mondta, tudomása szerint "a kibocsátó fentről kapott utasítást arra, hogy ne állapodjon meg a hipermarketláncokkal".

A Nemzetgazdasági Minisztérium egy közleményt tett közzé ma, amiben amellett érvel, hogy minden rendben van az étkezési utalványokkal kapcsolatban. A tárca arról ír, hogy az Európai Bizottság megkereséssel fordult a magyar hatóságokhoz az étkezési utalványok rendszerének egyes kérdéseivel kapcsolatban. A Bizottság azt vizsgálja, hogy az új rendszer megfelel-e a vonatkozó, különösen a letelepedés és a szolgáltatásnyújtás szabadságára irányuló EU-s jogszabályoknak, és a változások részletes indoklását kérte a magyar hatóságoktól.

A minisztérium válaszában azt írja (betűhív idézet): "A Széchenyi Pihenő Kártya esetében a kibocsátás feltételrendszerét kifogásolja a Bizottság. A SZÉP Kártya bevezetésével a Kormány liberalizálta a korábban a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány (MNÜA) monopóliumát képező üdülési juttatási piacot. A Kártya kibocsátást jelenleg is három vállalatcsoport végzi, és az 55/2011-es kormányrendeletben foglalt feltételek teljesítése mellett a jövőben is bárki beléphet erre a piacra. Ezért ez esetben értetlenül állunk a Bizottság megkeresése előtt.

Az Erzsébet-utalványt a Kormány elsődlegesen szociálpolitikai eszköznek tekinti. Az utalvány forgalmazásának hasznát ugyanis a kibocsátó MNÜA teljes egészében szociális üdültetésre és egyéb szociális programok megvalósítására fordítja. Ezt a juttatást tehát a korábban az üdülési csekk rendszerét működtető Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány bocsátja ki. Az Erzsébet-utalvány működése hasonló az üdülési csekkéhez, amellyel kapcsolatban a Bizottság soha nem emelt panaszt."