A vártnál kisebb részt vállal az IMF a görög mentésből

Vágólapra másolva!
A legutóbbi 30 milliárd helyett csak 13 milliárd eurót adhat a második görög csomagba az IMF, amellyel az európai tagállamokra nagyobb rész hárulna - írta a Wall Street Journal.
Vágólapra másolva!

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) a vártnál kevesebb pénzt adhat a második görög mentőcsomagba - írta a Wall Street Journal egy meg nem nevezett forrásra hivatkozva.

Görögország az Európai Uniótól és az IMF-től 130 milliárd eurós csomagra számít. Ebből az IMF 13 milliárdot állhat a WSJ szerint, ami 10 százalékos részt jelentene. Az első görög csomagban 27 százalék volt az IMF hozzájárulása. Eddig nem hangzott el hivatalos szám arról, hogy melyik hitelező mekkora részt vállal, de az első csomaghoz képest a 10 százalékos arány a vártnál kevesebbnek számít.

Az IMF a görögöknek az első csomagban 30 milliárd eurót adott, majd hitelezett 22,5 milliárdot Írországnak és 26 milliárdot Portugáliának. Mindhárom számtól jócskán elmarad a 13 milliárdos összeg.

A WSJ ugyanakkor azt írta, hogy a forrásaik szerint az összeg nem végleges. A hitelcsomagról vasárnaptól tárgyalnak majd az eurózóna képviselői, majd hétfőn a pénzügyminiszterei.

A második görög csomag 30 milliárd euró körüli összeget tartalmaz, amely készpénz és kötvényvásárlás útján vonná be a magánhitelezőket a görög mentésbe - mint ahogy a Wall Street Journal fogalmaz, ezzel "édesítenék" meg a csomagot. A hitelprogram eleme lenne egy 23 milliárd eurós banki tőkepótlás is, amellyel a görög bankokat segítenék a veszteségeik mérséklésében.