Eltűnt a végtörlesztésben a K&H Bank profitja

Vágólapra másolva!
A végtörlesztés miatti veszteségek jelentősen rontották a K&H Bank tavalyi eredményét, de a bank így is 1 milliárd forintos profittal zárt - mondta Hendrik Scheerlinck, a csoport vezérigazgatója a bank sajtótájékoztatóján. A bank a piaci átlagnál több hitelt nyújtott a hazai vállalkozásoknak, és a vezérigazgató üdvözölte a jegybank által tervezett hitelserkentő lépéseket.
Vágólapra másolva!

Az adózás előtti eredmény 5,2 milliárd forint volt tavaly csoportszinten, a rendkívüli tételektől megtisztított profit pedig 32 milliárd forint lett volna a 2010-es 28 milliárd forinthoz képest, ha nincs a végtörlesztés.

A végtörlesztés a hitelportfólió minőségére is rányomta a bélyegét, de erre az évre már javulást várnak a banknál. Scheerlinck kiemelte, a K&H Banknál mintegy 28 ezer ügyfél élt a végtörlesztéssel, ez összesen 48,9 milliárd forint veszteséget okozott a banknak. A végtörlesztés nagyban rontotta a hitelportfólió minőségét is, mivel elsősorban a jól teljesítő ügyfelek tudták visszafizetni az adósságukat. A lakossági hitelek körében 13,4 százalékos, a vállalati szektorban viszont stabil, 8,8 százalékos volt a nem fizető hitelek aránya.

"A K&H a banki átlagnál több hitelt adott a hazai kis- és középvállalkozásoknak, és reméljük, hogy ez a tendencia fenn is marad" - emelte ki a vezérigazgató. Scheerlinck üdvözölte a Magyar Nemzeti Bank szerdán bejelentett hitelserkentő lépéseit, de megjegyezte, a hitelpiac bővülése a kereslettől is nagyban függ. A vállalati hitelezésben tavaly tovább erősítették a mezőgazdasági és élelmiszer-ipari ágazatot, erre a célra a bank külön agrárüzletág-fejlesztési főosztályt hozott létre.