A görög konzervatív párt nem adott garanciát Brüsszelnek

Vágólapra másolva!
Bár az Európai Unió ragaszkodik hozzá, a görög konzervatív pártvezető nem írta alá a megszorításokról szóló kötelezettségvállalást. Az eurózóna pénzügyminiszterei részben emiatt elhalasztották a Görögországról szóló, szerdára kitűzött tárgyalásukat.
Vágólapra másolva!

Antonisz Szamarasz görög konzervatív pártvezető még nem kötelezte el magát a megszorító intézkedések mellett - közölte kedden egy, a nemzetközi hitelezőkhöz közel álló forrás.

Az írásos garanciához az Európai Unió vezetői ragaszkodnak, biztosak akarnak lenni abban, hogy bármelyik politikai oldal kerül hatalomra az előre hozott áprilisi választások után, végrehajtja a drasztikus - a mentőcsomag feltételéül szabott - 325 millió eurós megszorítással járó reformokat. "Szamarasz eddig nem adta át a kötelezettségvállalást és ez problémát jelent" - mondta a neve elhallgatásához ragaszkodó forrás. Szamarasz Új Demokrácia pártja nem volt hajlandó kommentárt fűzni az értesüléshez. A szocialista PASZOK párt vezetője, Jeórjiosz Papandreu már aláírta a kötelezettségvállalást, amellyel támogatja az athéni parlament által hétfőn megszavazott intézkedéscsomagot.

Időközben Jean-Claude Juncker luxemburgi kormányfő, az eurózóna pénzügyminisztereit tömörítő testület, az Eurogroup vezetője kedden délután bejelentette, hogy szerdáról jövő hétfőre halasztotta találkozójukat görög kollégájukkal, többek között azért, mert nem kapták meg a görög pártvezetőktől az írásos biztosítékot.

A görög államcsőd elkerülése érdekében Athénnak szüksége van egy 230 milliárd eurós mentőcsomagra, amelyből 130 milliárd friss hitel, a bankok által leírt adósság pedig 100 milliárd euróra rúg. A görög parlament által elfogadott megszorítás 15 ezer fős elbocsátást jelent a közszférában, emellett 20 százalékkal csökkentenék a minimálbért, amely így 600 euró (175 ezer forint) lenne, és liberalizálnák a munkavállalásról szóló törvényeket.