Kitalálták a görögök, hogyan akarnak megszorítani

Vágólapra másolva!
Az újabb görög mentőcsomagnak eddig az volt a fő akadálya, hogy a megszorítások pontos részleteiről nem tudtak megállapodnia koalíciós pártok. Az kiszivárgott hírek szerint megszületett az egyezség. 
Vágólapra másolva!

Megállapodtak a görög koalíciós pártok arról a megszorító csomagról, amely az egyik legfontosabb feltétele az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutaalappal való újabb hitelmegállapodásnak - jelentette az AP hírügynökség egy névtelenséget kérő görög kormányzati szóvivőre hivatkozva.

Görögország a 130 milliárd eurós új mentőcsomagért cserébe vállalta, hogy az idei költségvetésben megtakarít 3,3 milliárd eurót, ami a GDP 1,5 százaléka. A görög kormánykoalíció pártvezetői a szerda éjszakába nyúló tanácskozásukon minden megszorító elemben megállapodtak, kivéve a nyugdíjkifizetésekét, amelynek 300 millió eurót kell kitennie, ezt sikerült most a hírek szerint rendezni.

Az eredeti feltételek szerint a pártvezetőknek csütörtökig meg kellett volna állapodniuk a megszorításokban, mert csütörtök délután 5 órakor Brüsszelben összeülnek az eurózóna pénzügyminiszterei, hogy döntsenek a mentőcsomagról. Evangelosz Venizelosz görög pénzügyminiszter korán reggel elutazott Brüsszelbe, és ekkor reményét fejezte ki, hogy délután Brüsszelben a miniszterek "pozitív döntést" hoznak a mentőcsomagról. A meg nem nevezett kormánytisztviselő ezután beszélt arról, hogy a 300 millió euró megtakarításáról még 15 napig tárgyalhatnak a görög vezetők.