Tovább nőtt a későn fizető adósok száma

Vágólapra másolva!
A "feketelistán" található magánszemélyek száma egy év alatt több mint tíz százalékkal emelkedett, ami annak ellenére, hogy csökkenő tendenciát jelez, rendkívül magas.
Vágólapra másolva!

Tovább emelkedett a hiteleiket késedelemmel fizető magánszemélyek és a mulasztások száma is a tavalyi negyedik negyedévben, de a bővülés lassult az előző negyedévekhez képest - írja a Központi Hitelinformációs Rendszert (KHR) működtető BISZ Zrt. honlapja. Tavaly év végén 849 ezer magánszemélynek volt aktív tartozása, számuk az utolsó negyedévben 17 ezerrel nőtt, míg az első három negyedévben a növekedés rendre 16, 22 illetve 26 ezer volt.

A "feketelistán" nyilvántartott aktív tartozással rendelkezők száma 2010 végéhez képest 10,5 százalékkal emelkedett, ami csökkenő tendenciát jelez, ennek ellenére még mindig rendkívül magas. Többségük azért került be a nyilvántartásba, mert folyamatosan, több mint 90 napon át késlekedett legalább a minimálbér összegét kitevő kölcsönösszeg megfizetésével, kis részük pedig azért, mert hamis okmánnyal igazolta magát, hamis adatot közölt, vagy bankkártyával kapcsolatos visszaélést követett el.

A KHR-ben tavaly év végén 171 ezer társaságot tartottak nyilván, ami hétezerrel kevesebb, mint az egy évvel korábbi adat. A fennálló és lezárt vállalkozói hitelszerződések száma a tavalyi év végén 1,340 millió darab volt, 40 ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban.