Több trafikot szeretne a dohánylobbi

Vágólapra másolva!
Szakmai konzultációt, többféle terméket, jelképes koncessziós díjat és több boltot javasolt a nemrég alakult dohányipari szövetség. Szerintük jelenlegi formájában a törvény megtöbbszörözné a feketepiac részesedését.
Vágólapra másolva!

Az újonnan alakult dohányipari szövetség kevesli a boltok számát, amit az új, még nem elfogadott dohánymonopólium-törvény (trafiktörvény) engedélyez, mert szerintük az a feketepiac megsokszorozódásához vezethet.

A Dohányipari Befektetők Magyarországi Szövetsége (DBMSZ) a tavaly decemberben feloszlott Magyar Dohányipari Szövetség néhány tagjából alakult, és céljuk, hogy az egész ágazatot átfogó érdekszervezetet hozzanak létre.

A DBMSZ több pontban fogalmazta meg javaslatait a kormány számára, amellyel módosítanának a parlamenti zárószavazás előtt lévő trafiktörvényen. A legfontosabb érvük, hogy a jelenleg 3-6 százalékosra becsült feketepiac 15 százalékra emelkedhet a törvény miatt. A trafiktörvény 2013-tól állami monopóliumba veszi a dohánytermékek kiskereskedelmét, és koncessziójog formájában kiadja vállalkozások számára. (A trafikosok véleményéről szóló riportunkat itt olvashatja.)

A törvény 2000 fő lakosságszám alatt egy, a fölött 2000 főnként további egy jogot adna ki, amivel 6-7 ezer dohánybolt jönne létre. A jelenlegi több mint 40 ezres számhoz képest ez radikális visszalépés, ami azt eredményezheti, hogy a dohány feketekereskedelme nyer teret. A szövetség ezért azt javasolja, hogy 1100-1200 lakos után számoljon a törvény egy koncessziós joggal, így több mint tízezer bolt létesülhetne. A DBMSZ ugyanakkor elismerte, hogy a 40 ezer jelenlegi dohányértékesítő hely nemzetközi összehasonlításban is sok, "van értelme, hogy csökkenjen" - állították.

"A feketepiac mindenkinek rossz" - mondta Mikola Gergely, a szövetség egyik szóvivője. Az állam 80 milliárd forint körüli bevételkieséssel számolhatna, ha valóban 3-5-szörösére nőne a feketepiac. Az ellenőrizetlen termékek térhódítását ráadásul segíti, hogy a jövedéki adó és az áfa emelése miatt mintegy 20 százalékkal drágul jövőre a cigaretta. Sánta János, a szövetség soros elnöke azt mondta, az adók nagy részét át fogják hárítani a fogyasztókra.

A DBMSZ másik javaslata az volt, hogy a dohányboltok fenntarthatóságát, így a munkahelyteremtés célját az biztosítaná, ha az üzletekben nem csak dohánytermékeket és azok kiegészítőit lehetne kapni. A szabályozás jelenlegi formájában ezt nem teszi lehetővé, vagyis a trafikosok csak dohánytermékeket árulhatnának, amin azonban alig van nyereségük.

Javasolta a szövetség azt is, hogy törvény írja elő a dohány-nagykereskedők és -kiskereskedők közti kizárólag elektronikus elszámolást, ami az ellenőrzést könnyítené meg. A trafikok számára "jelképes" koncessziós alapdíjat javasoltak, és bevételarányos további díjat, mivel szerintük ez biztosítja, hogy a kisebb forgalmú boltok ne kerüljenek hátrányba. "Jó iránynak" nevezték azt, hogy a törvény akadályozza a boltok koncentrálódását, mivel egy jogi személy csak kilenc boltot tarthat a kezében. Konkrét számot azonban nem javasolt a szövetség. Kérik továbbá a kormányzatot, hogy tartson velük konzultációt a dohánykereskedelmi döntések előtt.