21 milliárdot ad a kormány az elvárt béremelésre

Vágólapra másolva!
Vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak márciustól azok a cégek, amelyeknek gondot okot az ötszázalékos béremelés végrehajtása. A 21 milliárd forintos keret 450-700 ezer munkavállaló béremeléséhez lehet elég Czomba Sándor szakállamtitkár szerint.
Vágólapra másolva!

Február végén, március elején írja ki a kormányzat azokat a pályázatokat, amelyeken az elvárt béremelés 5 százalékos részét kifizetni nem tudó cégek indulhatnak. A kormány 21 milliárd forintot különít el a célra - mondta Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára a keddi kormányszóvivői tájékoztatón.

A foglalkoztatásért felelős politikus elmondta, érzékelték a munkaadók panaszait, akik "jelezték, hogy vannak ágazatok, ahol az 5 százalékos bérfejlesztés is gondot okoz". Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke korábban azt mondta, a cégek körülbelül fele nem fog tudni bért emelni az elvárt mértékben, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének felmérése is "jelentős" számú cégről számolt be.

Czomba Sándor nem említett konkrét ágazatokat, csak általában említette, hogy olyan régiókról és ágazatokról van szó, ahol tipikusan magas az élőmunka aránya. A részletes szabályozásról a kormány később dönt majd. Az államtitkár egyelőre annyit mondott el, hogy egy pályázati rendszert állítanak fel, ahol a cégek vissza nem térítendő támogatást kaphatnak, ha vállalják, hogy az összes munkavállalójuk bérét január 1-jétől vonatkoztatva (akár visszamenőleg is) megemelik úgy, hogy a nettó keresetek ne csökkenjenek. Feltétele lesz a pályázatnak az is, hogy a vállalkozásnak 2012-ben meg kell őriznie a 2011-es statisztikai létszámot, azaz nem lehet majd elbocsátani a dolgozókat. A támogatás "2, illetve 3 százalékos" lesz, vagyis a maradék 3, illetve 2 százalékot a cégnek kell majd állnia. (Czomba nem fejtette ki, hogy mi alapján jár majd 2 vagy 3 százalék.)

A kormány ezzel már háromféle béremelési ösztönzést hozott létre. Azok a cégek, amelyek nem emelik a dolgozók legalább kétharmadának bérét az elvárt mértékben, két évig nem kaphatnak állami támogatást, és közbeszerzéseken sem indulhatnak. Levonhatják a szociális adóból (korábbi társadalombiztosítási, munkaadói járulék) a béremelésből származó kiadás 5 százalék fölötti részét azon cégek, amelyek az összes munkavállalójuknál vállalják a béremelést. A most létrehozott rendszer pedig az 5 százalékos részt osztja meg a cég és az állam között, ha a vállalkozás a létszám fenntartását is vállalja.

A kormány 21 milliárd forintot szán a 2-3 százalékos, és 100 milliárd forintot az 5 százalék fölötti bérkompenzációra. Czomba Sándor elmondta, hogy emiatt a költségvetési és a foglalkoztatást érintő törvényeket is módosítani kell majd. Elmondta még, hogy a kormányzat további munkahelymegőrzést szolgáló támogatásokat is ki fog írni később.

Giró-Szász András kormányszóvivő a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a közszférából "elbocsátott" dolgozói létszám fele valójában be nem töltött státusz volt, így ténylegesen csak 2000-3000 közalkalmazottat küldenek el. Őket a "Karrierhíd" nevű programmal segítik: az a versenyszférában tevékenykedő munkaadó, aki az állami szférából elbocsátott dolgozót vesz fel, járulékkedvezményt kap.