Szokatlanul kemény a magyar kormánnyal az IMF

Vágólapra másolva!
A Financial Times blogjának egyik szerzője szerint a magyar kormány nem fog tudni éket verni az IMF és az EU közé. A blogban idézett egyik elemző szerint az IMF szokatlanul kemény a magyar kormánnyal szemben.
Vágólapra másolva!

Magyarország: hidegzuhany Lagarde-tól címmel jelent meg a Financial Times egyik blogírójának posztja. (Christine Lagarde az IMF vezérigazgatója.) Stefan Wagstyl, a lap feltörekvő piacokkal foglalkozó szerkesztője arra hívja fel a figyelmet, hogy a magyar kormány egészen másképp kívánja láttatni a dolgot, mint ahogyan az az IMF és az EU interpretálásából kitűnik.

"Ha a magyar oldalt hallod, az lehet az érzésed, mintha a Magyarország és az IMF-EU-páros közötti fő különbség a szerencsétlen félreértésből fakadna, de egy kis beszélgetés, politikai trükk itt és ott - és minden megjavul" - írja a blog szerzője. Most azonban Lagarde világossá tette, hogy ez nagyon nem így van - teszi hozzá.

A blog emlékeztet arra, hogy az IMF vezére magyar idő szerint péntek hajnali hivatalos nyilatkozatában már egyáltalán a hitelsegítségről való tárgyalások elkezdésének, az időpont kijelölésének feltételeként szabta, hogy a magyar kormány hozzon kézzel fogható lépéseket, amelyek a makrogazdasági stabilitáshoz szükséges politika melletti elkötelezettségét bizonyítják. Magánbeszélgetésben Lagarde még sarkosabban fogalmazhatott, írja az FT blogjának egyik szerzője: amíg nincs 180 fokos fordulat, addig pénz sincs.

Az IMF-fel egyeztető magyar delegáció közleménye szerint Fellegi Tamás, a delegáció vezetője megerősítette, hogy a magyar kormány elkötelezett az IMF által fontosnak tartott célok mellett. A közlemény szerint "megállapodtak" abban, hogy "Magyarországnak olyan politikát kell folytatnia, amely megerősíti a piacok bizalmát a magyar gazdaságban, és lefekteti a fenntartható fejlődés alapjait az országban". A kormány ezeket a célkitűzéseket egy közös egyetértéssel elfogadott program keretében szeretné megvalósítani.

A blog írója idézi Timothy Asht, a Royal Bank of Scotland londoni közgazdászát, aki szerint Lagarde szavai több szempontból is jelentőséggel bírnak, de kifejezetten szokatlan az, amilyen kíméletlenül, keményen viselkedik az IMF most Magyarországgal szemben. Ebből arra a következtetésre jut Ash, hogy bár a piacok gyors megállapodásra számítanak a két fél között, de ez közel sem biztos, sőt nagyon bonyolultak és hosszan tartóak lehetnek a tárgyalások.

Az RBS közgazdásza felhívja a figyelmet az IMF vezérének arra a mondatára is, amellyel határozottan az EU-hoz köti az IMF álláspontját. Ennek alapján Budapestnek fel kell adnia a reményt, hogy az IMF-et rábeszélje a támogatásra annak ellenére, hogy az Európai Bizottság igencsak rossz néven vette Orbán Viktor kormányának intézményi változtatásait. Budapest nem fog tudni éket verni az IMF és az EU közé, érzékelteti a blog szerzője.