Szerdán dönthet a Malévról a kormány

Vágólapra másolva!
Szerdán foglalkozik a kormány a Malév-üggyel, az Európai Bizottság a múlt héten szólította föl Magyarországot, hogy fizesse vissza a Malévnak nyújtott állami támogatást.
Vágólapra másolva!

A kormány várhatóan szerdai ülésén foglalkozik a Malév helyzetével, és dönthet annak rendezéséről - értesült az MTI hétfőn. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) a múlt héten az MTI kérdésére azt válaszolta: változatlanul kiemelten számolnak egy szakmai befektető bevonásának lehetőségével a Malévnál. Akkor úgy vélték, a szaktárca javaslatai alapján a következő kormányülésen döntés születhet a helyzet rendezését leghatékonyabban szolgáló megoldásról.

Az Európai Bizottság a múlt hétfőn a Malév számára nyújtott "összeegyeztethetetlen" állami támogatás visszafizettetésére szólította fel Magyarországot. Az Európai Unió brüsszeli végrehajtó testülete - közleménye szerint - "megállapította, hogy a magyar nemzeti légitársaság számára 2007 és 2010 között a privatizációval és a visszaállamosítással összefüggésben nyújtott finanszírozás jogellenes állami támogatásnak minősül, mivel a Malév nem volt képes ilyen finanszírozáshoz jutni a piacról a magyar hatóságok által nyújtott feltételek mellett".

A NFM hangsúlyozta: az Európai Bizottság határozata több hónap mozgásteret ad a kormánynak, így az NFM szerint biztosra vehető, hogy a kabinet végül az "egyaránt kellőképpen előkészített alternatívák közül a leginkább megfelelőt és legeredményesebben végrehajthatót" választhatja majd ki.