Portugália újabb mentőövre szorulhat jövőre

Vágólapra másolva!
Idén ugyan még segít az uniós csomag Portugáliának, hogy pénzt szerezzen kiadásai finanszírozására, 2013-tól bajba kerülhet, mivel a jelenlegi állampapírhozamok már 16 százaléknál járnak. Egy londoni elemzőház szerint Portugáliának újabb segélycsomagra lehet szüksége.
Vágólapra másolva!

Az irányadó portugál államkötvény hétfőre kialakult rekordhozama arra utal, hogy tarthatatlanná válhat Portugália adóssághelyzete a valutaunión belül - állította helyzetértékelésében egy londoni pénzügyi elemzőház.

A Capital Economics gazdasági-pénzügyi elemzőcsoport közgazdászai befektetőknek összeállított napi európai kötvénypiaci elemzésükben kiemelték, hogy az irányadó tízéves portugál szuverén kötvény hozama egy százalékpontot meghaladó emelkedéssel 16 százalék fölé - Portugália eurócsatlakozása óta nem mért magasságba - ugrott a hétfői londoni kereskedésben.

A Capital Economics londoni elemzői szerint jóllehet a Portugáliának nyújtott előző segélycsomagnak 2012 végéig teljes mértékben fedeznie kellene a portugál finanszírozási igényeket, ilyen kötvényhozamok mellett az ország jó eséllyel újabb külső segítségre szorulhat jóval az év vége előtt.

A ház elemzői szerint Portugália - bár kevésbé eladósodott, mint Görögország - "a nem túl távoli jövőben" valószínűleg törlesztésképtelenné válik, és "valamikor 2013-ban" akár úgy is dönthet, hogy elhagyja az euróövezetet. A Capital Economics elemzői közölték, hogy ez a fejlemény most már központi előrejelzési forgatókönyvük része.